2024. április 26., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Gilbert negyedszerre, Valverde ötödszörre

Philippe Gilbert, a Quick-Step Floors belga klasszikus specialistája nyerte a hollandiai Amstel Gold Race-t, amely hagyományosan az ardenneki klasszikusok hetének első állomása. Gilbert negyedik alkalommal tudott győzni a viadalon, korábban 2010-ben, 2011-ben és 2014-ben állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A remek tavaszi formát produkáló kerekes jól bírta a vidékre jellemző, átlagosan 1–3 kilométer hosszú emelkedőket, amelyekből a szervezők 34-et építettek az egynapos útvonalába. A mezőnytől a cél előtt 40 kilométerrel elszakadó, héttagú szökevénycsoportban Gilbert mellett ott volt többek között a rendkívül erős Michal Kwiatkowski (Sky) és Michael Albasini (Orica). Gilbert és Kwiatkowski 6 kilométerrel a cél előtt, a Cauberg emelkedő után lépett el öt társától, a kétfős sprintben pedig a belga bizonyult gyorsabbnak.

Alejandro Valverde, a Movistar veteránja sorozatban negyedszerre, összesen ötödik alkalommal nyerte meg a Vallon Nyíl (La Fleche Wallonne) elnevezésű klasszikust, amely az ardenneki hét középső állomása. A spanyol, aki idén már a Katalán és a Baszk Körversenyen is győzni tudott, 2006-ban, illetve 2014 óta minden évben a leggyorsabbnak bizonyult a Fleche Wallonne-on. A verseny idén is, mint szinte minden évben, a Mur de Huy-ön (Huy-i Fal) dőlt el. A bringások a nap során háromszor teljesítették a Mur-t, a befutó a helyenként 20%-os meredekségű fal harmadik megmászása után következett.

A harmadik, egyben utolsó ardenneki klasszikust, a Liége–Bastogne–Liége-t vasárnap rendezik, a verseny a szezon negyedik Monumentuma lesz.