2024. április 26., péntek

Őrizetbe vették a párizsi lövöldöző családtagjait

Őrizetbe vette a a párizsi lövöldöző három családtagját a francia rendőrség pénteken- közölték hivatalos források.

Péntek hajnalban érkezett a hír, hogy azonosították azt a férfit, aki lövöldözött csütörtök este Párizs belvárosában, és egy rendőrt megölt – jelentette be péntek hajnalban az ügyészség.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Sajtóinformációk szerint a 39 éves francia állampolgárságú Karim Cheurfiról van szó. A férfi már volt büntetve.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A francia államfő úgy nyilatkozott, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak. Bejelentette, hogy péntek reggel összeül a nemzetbiztonsági kabinet, mindössze két nappal az elnökválasztás első fordulója előtt.

Francois Molins ügyész elmondta: tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.

A rendőrség az éjszaka folyamán Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban.

A támadó egy szomszédja visszafogottan viselkedő emberként írta le őt:

- Magányos, nagyon magányos. Talán skizofrén is volt, nem tudom. Mindenesetre a srác nagyon magányos volt, és mindenkivel rendesen viselkedett. Szóval az, hogy ezt tette, azt jelenti, hogy elvesztette a józan eszét.

Az egyelőre hivatalosan meg nem nevezett támadó csütörtökön este nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A támadásban egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült.