2024. április 26., péntek

Orbán: Maradunk az Európai Unióban

A magyar miniszterelnök Soros Györgyöt látja a támadások többsége mögött

A választási kampány főpróbája zajlik az országban, s már most látható, hogy a 2018. évi voksolás sorsdöntő lesz – nyilatkozta Orbán Viktor magyar kormányfő, aki a Közép-európai Egyetemet, vagy ahogy ő nevezte, a Soros-egyetemet és a tiltakozásokat a kampányfőpróba mellékhadszínterei közé sorolta. Két terjedelmes interjúban is kifejtette: a nemzetközi politika hadszíntérré vált, amelynek középpontjában a migráció áll; ennek pedig az a tétje, hogy a jövőben kik lakják Európát.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Idők napilap szombati számában megjelent húsvéti interjújában nem titkolta: hazájában „a nemzeti kormányzás folyamatos nyomás és támadás alatt áll, így minden választás legfontosabb tétje, hogy a magyar emberek érdekét szolgáló Országgyűlésünk és kormányunk lesz-e, vagy idegen érdekeket szolgál majd”.

Természetesnek nevezte, hogy sokan nem azonosulnak az általa említett derűlátó ország képével. „Nekem is tudomásul kell vennem, hogy a demokráciát választottuk a modern magyar állam létformájaként. A demokrácia pedig olyan rendszer, amelyben mindenki szabadon gondolkodhat, szabadon alakíthatja ki a véleményét” – fejtette ki a lapnak.

A Kossuth rádióban vasárnap elhangzott interjújában ezért mulatságosnak nevezte, hogy egyes demonstrálók becsületbe vágó, súlyos dolgokat vágnak az ország vezetőinek fejéhez, miközben azt állítják, hogy nincs demokrácia.

A TÉT AZ EURÓPAI NEMZETEK SORSA

A Magyar Időknek pedig azt mondta: „Soha nem fogadtuk el, és soha nem is fogjuk elfogadni, hogy mások döntsenek helyettünk arról, hogyan éljünk.” Kiemelte: „Ma olyan időket élünk, amikor a nemzetközi politika hadszíntér. Az európai nemzetek függetlensége és szabadsága a tét. A hadszíntér középpontjában pedig a migráció áll. A Soros-egyetem, a nemzetközi lobbiszervezetek átláthatósága, a pénzügyi stabilitás mint mellékhadszínterek jelennek meg a mostani kampányfőpróbá.”

Szerinte „ma a legnagyobb európai vita a migrációról szól, ezen áll vagy bukik a jövőnk, Európa sorsa”.

AZ EU REFORMRA SZORUL

A viták tüzét az lobbantja fel – fogalmazott –, „hogy akik magukat liberálisnak és baloldalinak mondják, és akiket nemzetközi erők – élükön Soros Györggyel – pénzükkel, hatalmukkal, hálózataikkal támogatnak, azt állítják, hogy a migráció elleni fellépés helytelen, célszerűtlen, erkölcstelen”. Hozzáfűzte: „Mi ezzel szemben meg akarjuk őrizni Európa fundamentumait. Nem akarunk párhuzamos társadalmakat, nem akarjuk kicserélni a népességet és nem akarjuk a keresztény civilizációt egy másfajtával leváltani. Ezért mi kerítést építünk, védekezünk, és nem engedjük, hogy a migránsok elárasszanak bennünket.”

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „a britekkel szemben mi maradunk az EU-ban,… a mi országunk és életünk Európa része. Egyetlen lehetőséget látok, és ez az Európai Unió működésének megreformálása”.

MIÉRT DŐLT KI A LISZT?

A rádióinterjúban hazugságnak nevezte, hogy kormánya bezárná a Soros-egyetemet. Szerinte Soros hálózata azért dühös Magyarországra, mert megállította a migránsáradatot. Megjegyezte: az Európába vágyók akadálytalan befogadásával az érintettek vállalnák a terrorizmus, s a közbiztonság romlásának kockázatát, valamint azt, hogy a kontinensen egymás mellett fog élni egy muszlim és egy keresztény társadalom.

Kitért arra is, hogy a rendszerváltozásnak voltak Soroshoz köthető hasznos momentumai: például az, hogy a milliárdos sok antikommunista fiatalt, civil szervezetet, kiadványt, szamizdatot támogatott. „A liszt azért dőlt ki, mert a Soros-féle birodalom beleállt a migránsok támogatásába” – magyarázta.

LESZ MÉG JOBB IS

A Magyar Időknek megerősítette, hogy a politikai közössége egységes, elszánt, s jól áll a küzdelemben, de eljön az idő, amikor még jobban fog állni. Kijelentette: a Közép-európai Egyetemről alkotott „eltérő nézetek nem befolyásolják az elsöprő többséget és egységet, amely nemet mond a migrációra és a mögötte húzódó Soros-féle hálózatra”.

Úgy véli, idővel nyilvánvalóvá válik, hogy a félelmek alaptalanok, s lassan mindenki rájön: nem egyetembezárásról van szó, hanem arról, hogy a törvények minden magyar egyetemre egyformán vonatkoznak. Ezért „senki sem állhat a törvények felett, még Soros György emberei sem”.

VÁLLALJÁK A KÜZDELMET

„Nem hiszem, hogy a polgári értelmiség szívesen árulna egy gyékényen azokkal, akikről a hamarosan elfogadandó törvény eredményeképpen világosan kiderül: külföldi pénzen, külföldi érdekeket szolgálva, külföldi megbízásból végzik a tevékenységüket… Az egész ügy arról szól, hogy Soros György a nyilvánosság elől rejtetten, magyarországi szervezetein keresztül temérdek pénzzel támogatja az illegális bevándorlást. Számos, civilnek álcázott lobbiszervezetet fizet, hogy érvényesítsék az érdekeit. Valóságos hálózatot tart fenn, saját szószólókkal, saját médiával, sok száz emberrel, saját egyetemmel. Nyomás alatt akarja tartani azt a Magyarországot, amely még egy Soros Györgytől is elvárja, hogy betartsa a törvényeit” – közölte.

Orbán azt üzente, hogy meg akarják védeni az országot, s ezért vállalniuk kell a küzdelmet is. Hozzáfűzte: kormánya nem hibátlan, „van mit joggal kritizálni, de összességében Magyarország lassan összeszedi magát és magára talál”.

A szocialisták (MSZP) szerint a miniszterelnök évek óta először magyarázkodik, mivel érzi, hogy „hatalma megroppant”, személyével és politikájával szemben pedig nő az ellenállás. Így reagált közleményében az ellenzéki párt az Orbán-interjúra. Az MSZP azt írta: a miniszterelnök „bukott diktátorok módszere szerint” azt próbálja elhitetni, hogy az ellene lázadó milliók mind a külföld bérencei.