2024. április 26., péntek

Áprilisi hó és fagy fenyeget

Az ország középső régiójában nagyobb folyók léphetnek ki medrükből

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet heves esőzésre, helyenként pedig hóesésre figyelmeztetett. Keddről szerdára virradó éjszaka és szerdán napközben az ország legnagyobb részén négyzetméterenként 20 milliméter esőre számítanak, helyenként azonban akár 30 milliméter eső is eshet.

A domb- és a hegyvidéken hóra van kilátás, a 800 méternél magasabb hegyeken akár 10-30 centiméteres hótakaró is kialakulhat. Nedves hó és havas eső az alacsonyabban fekvő vidékeken is eshet. Belgrád magasabban fekvő részein már ma este havas esőre számítanak, a magyarországi előrejelzések pedig azt sem tartják kizártnak, hogy keddről szerdára virradó éjszaka Vajdaság északi részén eshet hó. Az éjszakai hőmérsékletek a számítások szerint a következő éjszaka nem süllyednek 0 Celsius-fok alá, a meteorológusok számításai szerint a legalacsonyabb hőmérsékletek 2 és 5 Celsius-fok között alakulnak majd. Az áprilisi kora tél a következő napokban is folytatódik. A leghidegebb éjszaka a csütörtökről péntekre, és/vagy a péntekről szombatra virradó éjszaka lehet, ekkor állítólag mindenhol 0 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet.
Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője folyók kiöntésére figyelmeztetett. Elsősorban a Nyugati–Morava és a Kolubara, illetve az ezeknek a vízgyűjtő területéhez tartozó folyók, hegyi patakok léphetnek ki medrükből, ha a meteorológusok nem tévednek az előrejelzett csapadék mennyiségével kapcsolatban. A rendkívüli helyzetekkel megbízott részleg már tegnap figyelmeztette az esetlegesen érintett helyi önkormányzatok válságstábjait, hogy legyenek készültségben és napi huszonnégy órában kísérjék figyelemmel a folyamok vízállását.