2024. április 26., péntek

Horvát–magyar államfői találkozó Zágrábban

A nyugat-balkáni migránsútvonalat zárva kell tartani, és az Európai Unió külső határait meg kell védeni – értett egyet Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő szerdai közös zágrábi sajtótájékoztatójukon.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A magyar államfő horvát kollégája meghívására tett kétnapos hivatalos látogatást a horvát fővárosban.

Áder János kiemelte: Magyarország álláspontja régóta világos migrációs ügyben. „Az illegálisan Európába érkező migránsokat nem kell beengedni, akik pedig okkal, akár humanitárius okokból vagy más okokból kopogtatnak, azoknak a külső ellenőrző állomásokon kell várakozniuk mindaddig, amíg a kérelmük elbírálása meg nem történik” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Áder János a migráció mellett a közlekedési kapcsolatok és az energiabiztonság témáját emelte ki a sajtótájékoztatón. Az energiabiztonság szempontjából Áder János a krki cseppfolyósított földgáz (LNG) terminál építését és a horvát–magyar gázvezetékeket összekötő interkonnektor kétirányúsításának a kérdését említette, valamint beszélt az Adria kőolajvezeték felújításáról és modernizálásáról, ami szavai szerint Magyarországon befejeződött, és ha Horvátországban is véget ér a folyamat, az mindkét ország szempontjából előnyös üzleti vállalkozást jelenthet.

Kolinda Grabar-Kitarović megköszönte, hogy Magyarország kiállt Horvátország mellett a délszláv háborúban, és a későbbiekben is támogatta az ország európai uniós, valamint NATO-csatlakozását. Megjegyezte, hogy az utóbbi években néhány nyitott kérdés terhelte a két ország viszonyát. Az Mol–INA üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: beszéltek a témáról a magyar államfővel, de az ügy nem tartozik a hatáskörükbe, valamint nem is akarnak beleavatkozni a megoldásába.

Horvátországnak mindent meg kell tennie, hogy a schengeni szigorítások miatt elkerülje a torlódásokat a határokon, és ebben együtt kell működnie Magyarországgal – mondta a horvát államfő.

Kiemelte, hogy Horvátország és Magyarország határain 3,5 millió turista, valamint 900 ezer gépkocsi halad át évente. Mindkét országnak érdeke, hogy megoldást találjon a szigorított határellenőrzés problémájára – hangsúlyozta.

Áder János kijelentette, hogy a schengeni kódex bevezetése nem Magyarország önhatalmú rendelkezése, hanem egy uniós rendelet. Magyarország törekedni fog arra, hogy a határforgalom zavartalanul folytatódjék, és ebben együtt fog működni Horvátországgal.
Áder Jánost a sajtótájékoztatót követően munkaebéden fogadta Andrej Plenković horvát kormányfő.