2024. április 26., péntek

Az AIK Bank megvásárolta az Alpha Bankot

Az AIK Bank aláírta az Alpha Bank összes részvényének átvételéről szóló szerződést. Közleménye szerint az eddigi Alpha Banknak ismét Jubanka lesz a neve. A névváltoztatás szimbolikusan megerősíti a Jubankának a hazai tőkével rendelkező pénzintézetek közé való visszatérését, hiszen a Jubanka cégnév már a múlt század dereka óta ismert a szerbiai pénzpiacon.

A Jubanka új igazgatóbizottságának élére Aleksandra Erdogliját, az Alpha Bankot hosszú évek óta igazgató csapat tagját nevezték ki.

A Jubankát 2005 februárjában eladták a görög Alpha Banknak 152 millió euróért. Ez volt az első, állami tulajdonban levő szerbiai bank, amelyet privatizáltak.

Mint az AIK Bank közölte, az Alpha Bank megszerzésével lehetővé válik a hazai pénzpiacon való közös fellépés. Az AIK Bank külföldön is terjeszti tevékenységét: az idén februárban engedélyt kapott az Európai Központi Banktól arra, hogy további részvényeket vásároljon a szlovéniai, pontosabban a kranji Gorenjska Bankától. Akár a tőke 100 százalékát is megszerezheti.