2024. április 26., péntek

Bicajbérlés régi áron

A Su Bike szolgáltatásnak évente száz új felhasználója van

Újra itt a Su Bike szezonja, amikor is a kijelölt állomásokon kerékpárt bérelhetünk néhány órára, és akár az egész várost körbekerekezhetjük. Szombaton már ki is helyezték a bicikliket, melyeket a Szabadegyetem, a Kisvendéglő, a Sétaerdő, az Ócskapiac vagy a Harcosok sorakozója lakótelepi állomás valamelyikéről kölcsönözhetnek ki a helyiek és a turisták.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Parking Közvállalat által üzemeltetett Su Bike szolgáltatás 2012-ben vette kezdetét, mely a tartomány és az önkormányzat közös projektumaként azt a célt szolgálja, hogy egy alternatív közlekedési módot tegyen lehetővé, és ezáltal is óvjuk a környezetet, illetve, hogy a város turisztikai kínálata egy ilyen szolgáltatással is bővüljön. A Su Bike igazolta létjogosultságát, hiszen a kerékpárok bérlőinek tíz százalékát a Szabadkára látogató turisták teszik ki, és évente átlagosan mintegy száz új felhasználó regisztrálja magát a vállalatnál. Az adatokból kiderül, hogy eddig összesen több mint ötszáz regisztrált felhasználója van a szolgáltatásnak.

A szolgáltatás keretében összesen 58 kerékpár áll a két kerék szerelmeseinek rendelkezésére, 7 és 20 óra között a város öt pontjának valamelyikén lehet őket használatba venni, mégpedig a Szabadegyetemnél lévő parkolóban, Palicson a Kisvendéglő mellett, a Sétaerdőben a Sportcsarnoknál, a Harcosok sorakozója lakótelepi medence mellett, valamint az Ócskapiac közelében, az egykori Slavica vállalatnál vannak az állomások.

Az állomások automatizáltak, ahol a rendszer a bérlés időtartamát méri. A fedett állomásokat térfigyelő kamerával is ellenőrzik, és úgy vannak kialakítva, hogy a csapadéktól is védve legyenek a kerékpárok, melyeket rendszeresen szervizelnek és karbantartanak. Habár komolyabb reklamáció nem érkezett be a vállalathoz, amennyiben valamilyen probléma lép fel, azt a felhasználók jelenthetik az állomásokon kihelyezett telefonszámon. Mint megtudtuk, eddig még egy alkalommal sem kíséreltek meg ellopni Su Bike kerékpárt, azonban tavaly vandálok egy csoportja megrongálta a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő automatát és néhány biciklit is. A kihelyezett kameráknak köszönhetően a tetteseket sikerült azonosítani, akik az okozott kárt meg is térítették.

Mivel a Su Bike szolgáltatás nem a plusz bevétel megvalósítását célozza, ezért a kerékpárbérlés ára a kezdetek óta nem változott, azaz 2012 óta ugyanazért a szimbolikus összegért vehetjük igénybe a biciklik valamelyikét, azaz óránként 20 dinárt kell fizetni, illetve az egész napos bérlés 100 dinárba kerül. Minden felhasználónak regisztrálnia kell a Parking Közvállalat pénztáránál, amihez elegendő a személyi igazolvány. A regisztráció alkalmával a felhasználó kap egy csippel ellátott kártyát, melynek kidolgozása 500 dinárba kerül, ugyanakkor ez a kártya korlátlan ideig érvényes. A bérlet összegét előre kell kifizetni, a kerékpárt pedig bármelyik másik állomáson le lehet adni. A felhasználó felelősséget vállal az általa bérbe vett kerékpárért arra az időre, amíg az nála van, és az esetleges károkat köteles megtéríteni a vállalatnak.