2024. április 26., péntek

Nem volt szavazatlopás

A Köztársasági Választási Bizottság nyilvános szavazatszámlálást tartott

Aleksandar Vučić miniszterelnök tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy felkéri a Köztársasági Választási Bizottságot (RIK), hogy nyilvánosan, különösképp az N1 televízió kamerái előtt, számlálja meg az április másodikán megtartott elnökválasztások szavazatait.

Vučić az N1 kérdésére, hogy hogyan magyarázza Saša Janković választási stábjának azon állítását, hogy a választásokon akár 319 ezer szavazatot is lophatott, cáfolta a feltételezést, „szemenszedett hazugságnak” nevezve az állítást. Hozzátette, hogy ő soha semmit nem lopott el. Mint mondta, a matematikájuk, amellyel ezeket a számokat megállapították, még annál is nevetségesebb, mint amit annak idején Saša Radulović csinált a DJB mozgalomból.

A Köztársasági Választási Bizottság tegnap délután nyilvánosan újra  számolta két Novi Pazar-i, mégpedig a 27-es és 85-ös szavazóhelyen  beérkezett szavazatokat, melyekről Saša Janković választási stábja azt állította, hogy ott több másik szavazóhellyel egyetemben, nagy szabálytalanságokra bukkantak.

A szavazatok újraszámlálása során megállapították, hogy mindössze négy szavazócédula vitatható, ez akár lehet technikai hiba is, s mint Vladimir Dimitrijević, a RIK elnöke kijelentette, nem igaz, hogy a két szavazóhelyen összesen 793 vitatható szavazatról lenne szó.

A bizottság ellenzéki tagjai bírálták a szavazatok ilyen módon való újraszámlálását, mert az szerintük Aleksandar Vučić kérésére történt, illetve az ellen is tiltakoztak, hogy csupán két szavazóhelyen számolták újra a szavazatokat, holott Saša Janković választási stábja huszonöt választóhelyen talált szabálytalanságokat.

Ezt a RIK elnöke azzal magyarázta, hogy ez a két szavazóhely nagyszerű példa, és ezen a két szavazóhelyen közel 800 vitatható szavazatot találtak, ami alapján Janković választási stábja azt a következtetést vonta le, hogy Szerbiában összesen 319 ezer szavazatot loptak el.

Mindeközben hetedik napja tartanak országszerte a tiltakozások, az utcára vonulók többek között azt követelik, hogy a Köztársasági Választási Bizottság mondjon le.

Emlékeztetőül, Saša Janković választási stábja tegnap késő este közölte, hogy miután betekintést tettek 25 szavazóhely választási anyagába, bizonyítékokat találtak arra, hogy súlyos szabálytalanságok történtek a választási eljárás során, és potenciálisan 319 ezer szavazatot lophattak el.

„A szavazólapok fizikai megszámlálása, és a választási jegyzőkönyvekben talált számok között nagyok az eltérések, amiből az a következtetés vonható le, hogy lehetséges, hogy Aleksandar Vučić 319 ezer szavazatot lopott el ezeken a választásokon” – áll a közleményben.

A magyarázat szerint Saša Janković választási stábja betekintést kért a választási anyagot tartalmazó zsákokba 25 találomra kiválasztott szavazóhelyről, és elképesztő szabálytalanságot észleltek a szavazatok megszámlálásánál.

Csak Novi Pazarban, a két szavazóhely jegyzőkönyve szerint Vučić 543 szavazatot „kapott” (27-es szavazóhely) illetve 250 szavazattal (85-ös szavazóhely) többet, mint amennyi szavazócédula található a választási anyagot tartalmazó zsákban. Továbbá Loznicán, a 31-es szavazóhelyen Vučićnak lett számítva 75 szavazat, amelyek azonban a zsákokban nincsenek meg. Hasonló szabályellenességeket észleltek a többi, összesen 25 megvizsgált szavazóhelyen.

A fenti számítások szerint Janković választási stábja azt a következtetést vonta le, hogy Aleksandar Vučićnak a 25 szavazóhelyen 964 olyan szavazat lett elszámolva, amelyet nem kapott meg, vagyis szavazóhelyenként átlagban 38 szavazat.

„Hogyha ezt az átlagot, amely véletlenszerű minta alapján lett megállapítva, megszorozzuk 8396-tal, ahány szavazóhely volt, akkor lesújtó következtetést vonhatunk le: Aleksandar Vučić potenciálisan 319 ezer szavazatot lopott” – állapították meg a közleményben.