2024. április 26., péntek

A bácskossuthfalvi református óvoda tizenkét éve

Könyvbe foglalva az ország egyetlen egyházi óvodájának a története

A bácskossuthfalviak színültig megtöltötték a Juhász-báltermet a Napsugár Református Óvoda 12 éves történetét összefoglaló könyv bemutatóján. A külalakra és tartalmilag is igényes nyomtatvány felöleli és színes képekkel szemlélteti az elmúlt évek jelentősebb történéseit, bemutatja az óvoda működése mellett kiállók harcát, a gyerekekkel önzetlenül foglalkozó pedagógusokat – az eddig az intézménybe beiratkozott 180 gyermeket név szerint megemlítve. A könyv szerkesztője dr. Bordás László, társszerzői Rózsa Csomortán Melinda óvónő és Móricz Árpád, a gyülekezet lelkipásztora, illetve a felesége, Lilla. A minapi bemutatón elsőként dr. Bordás László mutatott rá az óvodában folyó munka nemesítő értékére:

– Az iskolába indulók programját Rózsa Csomortán Melinda óvónőnek köszönhetjük, aki a széleskörű felkészültsége és tapasztalata mellett a székely virtust is belefonja a foglalkozásokba. A Napsugár Református Óvodában a gyerekek első lépésben nem mesterséges játékokon keresztül, hanem a természet adta anyagok és növények segítségével ismerik meg a világunkat. Nagy hangsúlyt kap a magyarságunkhoz kötődő szálak erősítése a népdalokon, népzenén és a népmeséken keresztül. A kézműves tevékenységek, de a veteményes- és a virágoskert gondozása is a mindennapi foglalkozások szerves részét képezik.

Dr. Bordás kiemelte még, hogy szerzőtársaival igyekeztek valamennyi neves és rangos külföldi – elsősorban magyarországi – vendég látogatását is fényképeken bemutatni a könyvben. Sajnálattal állapította meg viszont, hogy az itthoni illetékes szervek, minden eddig elért sikere ellenére, mellőzik az intézményt.

Rózsa Csomortán Melinda vezető óvónő kitartásának és lelkes hozzáállásának köszönhető az első években a játszóház, majd az óvoda felvirágoztatása. A külhoni református tanintézményben oktatóként tevékenységét Makkai Sándor-díjjal jutalmazta az anyaegyház.

– Intézményünk célja elsősorban a becsületen, a szeretetteljes hozzáálláson, a keresztyén és anyanyelvünkön történő nemzeti nevelés.  Kezdetben is voltak, de sajnos ma is vannak, akik negatívan állnak hozzá a református egyház úttörő kezdeményezéséhez, de mi kitartunk, minden hátrányos megkülönböztetés ellenére. Eredményeinket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy képességeikhez mérten ovisaink évek óta megállják a helyüket az iskolában, és ami fontos, az életben is – hangsúlyozta a vezető óvónő.

Móricz Árpád lelkipásztor köszönetet mondott a közreműködő pedagógusoknak és a szülőknek, akik vállalták a kezdetek kockázatát és kihívását. Ma már négy bejelentett munkaerővel, Rózsa Csomortán Melinda és Bakos Szűcs Mónika óvónőkkel, illetve Cérna Dianna és Kerekes Heléna dadákkal nevelik az emberpalántákat. Szakszerűen kidolgozott óvodai programtervvel államilag elismert intézményként működnek, Magyarország Miniszterelnöksége támogatásával. Nem kis elismerésnek számított néhány évvel ezelőtt a falu és az óvoda számára, hogy a Kárpát-medencei református oktatási intézmények tanévnyitójának színhelye Bácskossuthfalva lehetett.

A Napsugár Református Óvoda 2005-től 2017-ig felölelő jelentős állomásait összefoglaló kiadvány bemutatójának közönsége meghallgathatta az óvodások szívet melengető előadásait, és az egykori ovisok is felléptek.  A könyv 500 dináros áron megvásárolható a falu könyvesboltjában és az egyházközösség irodájában.