2024. április 26., péntek
KALANDTÚRA

Napsütötte ciprusi tél

Kevés embernek jutna eszébe január közepén tengerre menni. Pedig a ciprusi Lárnaka repterére induló repülőgépek a téli napokon is tele vannak turistákkal. Igaz, a jegy ára nevetségesen alacsony: mindössze 1500 dinárt fizettem a csaknem háromórás repülőútért Belgrádból, és visszafelé is Budapestig ennek az összegnek alig a dupláját. Meg persze januárban az is kevés atyafinak jut eszébe, hogy megfürödjön a Földközi-tengerben – alig 100 kilométerre Szíria partjaitól.

Egy ősi legenda szerint a sziget első települését még Noé dédunokája, Kittin alapította. Az viszont történelmi tény, hogy Lárnaka városa ötezer éves múltra tekint vissza. És lám: Noé Krisztus előtt 3000 körül élt. Történelmi valóság az is, hogy Ciprus első püspöke az a Lázár volt, akit Jézus négy nap után feltámasztott a halálból. A ma már szentként tisztelt és ünnepelt Lázár 45 és 63 között volt a ciprusi keresztények első embere. Napjainkban az ortodox keresztények, különösen a görögök, egyik legnagyobb szentje.

A Mediterrán harmadik legnagyobb szigetének irányítása felett – némi ENSZ segítséggel – megegyeztek az oszmánokból lett törökök, a britek és a görögök. 1974-ben a görögök az Aphrodité-hadművelet során puccsot kíséreltek meg az elnök érsek III. Makarios ellen, és Görögországhoz akarták csatolni a szigetet. Erre válaszul az Attila-hadműveletben Törökország 40 000 katonát tett partra, és megszállta a sziget északi harmadát, majd kikiáltotta bábállamát. A megosztottság a mai napig fennáll. Az északi – török – részt elkerülik a turisták, a diplomaták, de még a kereskedők is. A déli – ciprusi – oldal viszont virágzik. Még télen is. A görög oldalon három nagyobb turistaparadicsom van: Lárnaka, Limassol és Paphos. A városok éttermei és kávézói télen-nyáron nyüzsögnek, főleg a külföldi turistáktól.

Cipruson számos kora-keresztény szentélyt alakítottak át hol mecsetté, hol ortodox templommá. A görög és török ciprióták kölcsönösen tisztelik egymást, hisz tudják, hogy a béke turistákat fog eredményezni. Az utcák szűkek és kacskaringósak, számos kávézóval és bazárossal. A hangsúly a partra és a part menti sétányokra, strandokra összpontosul. Itt van a városok fő ütőere is. A központba kevesen látogatnak, még a városházák is egyszerű lakóházak.

A szigetország két legattraktívabb helye a Lárnakai Ayios Lazaros, azaz Szent Lázár temploma, melynek kriptájában őrzik azt a szarkofágot, amelyben a kalandos sorsú test nyugodott nyolc évszázadon át. A szigeten van az iszlám világ negyedik vagy ötödik leglátogatottabb mecsete, a Hala Sultan Tekke. A dzsámiban lelt örök nyugalomra Mohamed próféta nevelőanyja, Umm Haram.

A Ciprusi Köztársaság az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek a területén kék sisakos békefenntartók állomásoznak. A történelmi, kulturális és vallási különbségeket nem lehet egy ENSZ nyilatkozattal megoldani. De az élet, a turizmus és a kereskedelem Cipruson is megy a maga útján. Északon olyan törökösen, délen pedig görögösen.