2024. április 26., péntek

Uniós pénzből teszik hatékonyabbá a közszolgálatokat

Szerbia az idén megkezdi annak a 80 millió eurónak a lehívását, amelyet Brüsszel a közigazgatási reformra hagyott jóvá – közölte Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. A teljes összeget Belgrád nem kaphatja meg 2017-ben, de a kormány arra törekszik, hogy minél nagyobb hányadát lehívja.

A reform első szakasza a közigazgatás észszerűsítése volt, most pedig a közszolgálatok átszervezése következik.

– Az a cél, hogy minél hatékonyabb szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a kulcsfontosságú szektorokban, tehát az egészségügyben, az oktatásban és a szociális védelemben – mondta Brnabić.

Ismertette azt is, hogy 2013 decembere óta, amióta a közszektorban befagyasztották a munkaerő-felvételt, 100 millió eurót takarított meg az állam – csak tavaly 40 milliót. A miniszter szerint nem az a gond, hogy túl sokan dolgoznak a közigazgatásban, hanem az, hogy nehézkes a tevékenysége.

Kidolgoznak egy olyan határozatot, amelyben kimondanák, hogy 2017-ben maximum hányan dolgozhatnak a közszférában. Az a cél, hogy ne növekedjen azoknak a száma, akik a költségvetésből kapják a fizetésüket. Júniusig be kellene fejezni a munkahelyek besorolását. A legnagyobb kihívás a közigazgatási munkahelyek fizetési rendszerének megreformálása lesz.