2024. április 26., péntek

Bővítik a színházépületet Bácskossuthfalván

Zajlanak a XLI. Durindó és az LIV. Gyöngyösbokréta előkészületei

Nagy erőkkel készül Bácskossuthfalva a vajdasági magyarság nagyszabású rendezvényeire, a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára. Hetek óta folyik a fellépéseknek helyet adó főbb helyszínek felújítása. Gogolyák Gabriella, a házigazda szerepét ellátó Ady Endre Művelődési Központ elnöke a munkálatokról szólva kiemelte, hogy a leglátványosabb előkészületek a színházépületben folynak.

– A helyiek körében elsősorban diszkóként ismert Echo Ifjúsági Központ udvarában lesz majd a Durindó színpada, folyik az épület külső és belső tatarozása. A szombat esti koncertet ide, a nyári színpadra terveztük. A leglátványosabb munka a színházépületen folyik, az eddig korszerűtlen, színpad felőli részhez hozzáépítünk egy többfunkciós helyiséget. Ezzel a színházunk sokéves problémáját oldjuk meg, hiszen eddig csak a nézőtérről, illetve a színpad felől lehetett a kulisszák mögé jutni. Az adaptációval az utcáról, vagyis kívülről tudnak majd a csoportok a közönség elé vonulni. A hozzáépített részben öltözők is helyet kapnak, illetve eleve úgy lettek az ajtók kialakítva, hogy kintről is be tudják hozni a színpadi díszleteket.

Gogolyák Gabriella hozzátette, hogy az Echo azért merült fel helyszínként, mivel a Juhász-bálteremnek helyet adó épület tulajdonjoga – még a vagyon-visszaszármaztatás részét képezve – tisztázatlan. A helyi vezetés nem szeretett volna olyan beruházásba fogni, aminek bizonytalan a jövője. Az Echo viszont teljes egészében a helyi közösség tulajdona. Az előkészületek legnagyobb részének május végére el kell készülnie, hogy június 10-én, illetve 11-én Bácskossuthfalva méltó helyszíne lehessen a nagyszabású szemlének. A felújítási munkálatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

A csapatok jelentkezését a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen fogadja Bácskossuthfalva. A nevezéseket később egyeztetik a VMMI-vel, hiszen oda is jelezhetik részvételi szándékukat a művelődési egyesületek.

A rendezvénynek nemcsak az Echo és a színház szolgál majd helyszínéül, jó idő esetén igyekeznek majd a falu központját is bekapcsolni a történésekbe, illetve az étkeztetés és az átöltözés is külön épületben zajlik majd.

A szervezők felhívják a bácskossuthfalviak, illetve a környékbeliek figyelmét arra, hogy a fesztivál zavartalan lebonyolításához további önkéntesek jelentkezését várják. Körülbelül 150 személy szokta koordinálni a Vajdaság számos pontjáról érkezett csoportokat, erre a létszámra feltehetően szüksége lesz a XLI. Durindó és az LIV. Gyöngyösbokréta szervezését ellátó Ady Endre Művelődési Központ csapatának is a rendezvény lebonyolításához. Az érdeklődő önkéntesek minden munkanapon 14 óráig a bácskossuthfalvi helyi közösség épületében jelentkezhetnek, vagy telefonon a 024-741-127-es vezetékes, illetve a 063-173-83-61-es mobilszámon.

A Durindó és a Gyöngyösbokréta a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző szemléje, ifjúsági és felnőtt kategóriában. A népzenei együttesek és szólisták a Durindón, a néptáncegyüttesek és a szólótáncosok pedig a Gyöngyösbokrétán mutatják be műsorukat. A Durindó szombaton, június 10-én lesz, a Gyöngyösbokréta pedig vasárnap, 11-én. Jelentkezési határidő: április 7-e.