2024. április 26., péntek

Ostrom alá vették Tabkát a Szíriai Demokratikus Erők

Ostrom alá vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik erődítményének számító nyugat-szíriai Tabka városát az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) - jelentette a szervezet.

A kurd és arab erőket tömörítő SDF-nek szerda estére sikerült bekerítenie a várost - közölte az SDF szóvivője. A szíriai konfliktust szorosan figyelemmel követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette a jelentést.

Az észak-szíriai Rakkától keletre fekvő Tabka közelében még márciusban dobott le erősítést a nemzetközi koalíció. Szíriai értesülések szerint amerikai tengerészgyalogosok, illetve szíriai milicisták voltak közöttük, míg a Pentagon azt közölte, hogy "légihíddal és közeli tüzérségi tűzzel" támogatták a műveletet.

Az al-Hadasz arab tévécsatorna korábbi beszámolója szerint a tengerészgyalogosok az IÁ kezén lévő Rakka és a szíriai kormány fennhatósága alatt álló Aleppó közötti, stratégiai fontosságú utat zárták le.

Az amerikai vezetésű katonai koalíció és az SDF légicsapásokkal és a különleges erők bevetésével ostromgyűrűbe kívánja vonni Rakkát, az IÁ de facto szíriai fővárosát. Az SDF, amelynek soraiban a Kurd Önvédelmi Erők (YPG), valamint arab csoportok is harcolnak, el kívánja szigetelni Rakkát, ahol az IÁ külföldi támadásokat szervező parancsnoki pontja működik.

Eközben az OSDH jelentése szerint az IÁ szerdán 33 embert fejezett le a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományában.