2024. május 5., vasárnap

A svéd vállalkozók lehetőséget látnak Szerbiában

A tartományi kormányfő a svéd nagykövettel és svédországi székhelyű vállalatok képviselőivel tárgyalt

Igor Mirović tegnap fogadta Jan Lundint, a Svéd Királyság belgrádi nagykövetét, majd a Vajdaságban sikeresen működő, svédországi székhelyű vállalatok képviselőivel a gazdaságfejlesztési terv alkalmazásáról és a további beruházásokról tárgyalt.

Lundin nagykövet először érkezett hivatalos látogatásra Vajdaságba. A vendéglátójával folytatott beszélgetés során arra is kitértek, hogy az idén van a szerb–svéd diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója, és hogy a hagyományosan jó viszonyt a 20.század viharos eseményei sem szakították meg.

Jan Lundin elmondta: a svéd vállalkozók nagy érdeklődést mutatnak a szerbiai, ezen belül a vajdasági beruházások iránt. Kiemelte, hogy az Ikea Belgrádban hamarosan megnyitja nagy kereskedelmi központját, és ezzel újabb svéd beruházóknak is utat nyitnak. A nagykövet közölte, hogy országa az idén 10 millió euróval tervezi támogatni a szerbiai fejlesztési projektumokat.

A tartományunkban sikeresen gazdálkodó svéd cégek képviselőivel való találkozón a kormányfőn kívül jelen volt Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke, Ognjen Bjelić régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, valamint Nataša Pavićević Bajić, Vajdaság Regionális Fejlesztési Ügynökségének igazgatója is. Igor Mirović arról tájékoztatta vendégeit, hogy a fejlesztési ügynökség pótlólagos, vissza nem térítendő serkentési eszközöket is előirányozott az itt gazdálkodók számára, hogy fejleszthessék tevékenységüket és technológiai újításokat is be tudjanak vezetni.

A találkozón többévi tapasztalataikról számoltak be a kátyi Unimet képviselői. Ez a cég gépelemeket gyárt, és jelentős mennyiségű terméket szállít Svédországba. Itt voltak az információs technológiához kötődő újvidéki INTEC vezetői is, valamint a fém- és műanyag-disztribúcióval foglalkozó temerini Stoldeman cég képviselői. E vállalkozások svéd cégek tőkéjének bevonásával értek el sikereket. Képviselőik jobb együttműködést szeretnének a helyi önkormányzatokkal, ezenkívül azt is elmondták, milyen szakképzett munkaerőre lenne szükségük. A megbeszélés résztvevői abban állapodtak meg, hogy ezeknek a vállalatoknak a vezetői hamarosan találkoznak mind a 45 vajdasági helyi önkormányzat képviselőivel, hogy áttekintsék a tartomány fejlesztési szükségleteit.