2024. április 26., péntek

A húsvéti ünnepek jegyében

A topolyai Művelődési Ház áprilisban is színes programokkal várja az érdeklődőket

A sort hatodikán, csütörtökön 15 és 18 óra között a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvónői alkotta Tündérrózsa hagyományápoló csoport által szervezett program nyitja, amely egyszerre több helyszínen zajlik, a moziteremben, annak előcsarnokában, valamint a kiállítóteremben, és amelyben óvódások és kisiskolások részére tartanak kézműves foglalkozásokat, különböző műhelymunkákat, táncházat, énektanulást, valamint hangszerbemutatót.

Ezt követően kerül sor a Csipkés rüggyel, madárfüttyel elnevezésű tavaszváró programsorozatra, amely április hetedike és tizenharmadika között kerül megrendezésre. Ennek keretén belül pénteken 18 órakor húsvéti kompozíciókból nyílik kiállítás, amelynek tárgyai 20 óráig tekinthetőek meg, és a programsorozat ideje alatt a továbbiakban is, vasárnap kivételével mindennap nyitva áll az érdeklődők előtt.

Másnap, hetedikén kerül sor a Húsvéti baba-, gyermekruha és játékbörzére a Művelődési Ház kiállítótermében. A kezdeményezés célja, hogy a kinőtt ruhák, megunt játékok új gazdát találjanak maguknak. Mindazok, akik kiállítóként szeretnének jelentkezni a 9-től 17 óráig tartó eseményre, április hatodikáig, vagy a létszám betöltéséig jelentkezhetnek a 024/713-515-ös telefonszámon, a kultura@stcable.net e-mail-címen, vagy személyesen a topolyai Művelődési Ház irodájában.

Április tizedikén, hétfőn a Szabadkai Gyermekszínház vendégszerepel a moziteremben. A szerb nyelvű előadás címe Ivica i Marica. Az előadást 9 órai, 10.15-ös valamint 14 órás kezdettel tekinthetik meg. A belépés díjtalan, de szervezett látogatás esetén jelentkezés szükséges a korábban említett módokon.

Április tizenegyedikén, kedden 17 órakor a moziteremben Pancsoló – Maszatoló címmel kétnyelvű pelenkásszínházi produkcióra kerül sor, amelyet a Szabadkai Gyermekszínház színészei adnak elő. Az ajánlott korosztály a 0-4 évesek. A belépés díjtalan.

Április tizenkettedikén, szerdán ismét a Szabadkai Gyermekszínház vendégszereplését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők a moziteremben. A vendégek ezúttal Jancsi és Juliska történetét viszik színre. Az előadások kezdete 9, 10.15 valamint 14 óra. A belépés díjtalan, de szervezett látogatás esetén jelentkezés szükségeltetik.

Ugyanezen napon a kiállítóteremben kerül sor a PEEKABOO English for Babies and Toddlers címet viselő angol nyelvtanuló programra, amelyben a legfiatalabb korosztály figyelmére számítanak. 17 órától a 0-3 éves korosztály tagjait és kísérőit várják egy harminc perces foglalkozásra, amelynek keretén belül a gyermekek mondókák, mesék, játékok segítségével ismerkedhetnek az angol nyelvvel. 18 órától a 4–6 éves korosztály tagjait várják egy 30–45 perces foglalkozásra. A részvétel mindkét korosztály részére 200 dinár gyermekenként, testvérpár esetében 300 dinár.

Tizenharmadikán, csütörtökön 10 és 12 óra között a Művelődési Ház mozitermének előcsarnokában kézműves játszóházra kerül sor, amely a húsvéti ünnepekre való készülődés jegyében zajlik. Az 5–11 éves gyermekek részére szervezett foglalkozást Sinkovics Budai Margit vezeti. A programban való részvétel ingyenes, de a jelentkezés kötelező április 11-e, kedd 14 óráig a fentebb ismertetett módon. A szervezők megkérnek mindenkit, hogy a tolltartóját vigye magával.

A húsvétváró programsorozat csütörtökön 17 órakor a moziterem előcsarnokában megrendezett záróünnepséggel, eredményhirdetéssel, díjátadással fejeződik be.

Április 18-án a Művelődési Ház mozitermében filmvetítésekre kerül sor.

Április 21-én, pénteken a helybeli Tájház ad otthont a Szent György-napi évadnyitó programnak, amelyre immár hatodik alkalommal kerül sor. A rendezvény ideje alatt kiállítást szerveznek a régi állattartó mesterségek eszközeiből, bemutatják a vidékünkre jellemző gyógy- és dísznövényeket, és a résztvevők hallhatnak a Szent György-naphoz kapcsolódó hiedelmekről, szokásokról, dalokat, táncokat, népi játékokat sajátíthatnak el, a kézművessarokban a sárkányoké lesz a főszerep, míg Kati és Vali néni Teázójában teával, különböző süteményekkel, valamint zsíros kenyérrel és füstölt szalonnával várják a vendégeket. Kérésre, csoportos látogatás esetén kb. kilencven perces foglalkozást szerveznek. Bővebb információt a Művelődési Ház telefonszámán kaphatnak az érdeklődők.

Április 23-án, vasárnap 19 órától a GYASS BEEND KURINA TRIO-Gipsy Classic és vendégzenésze, Radovan Marić, a VRT harmonikásának jótékonysági koncertjét kísérhetik figyelemmel a moziteremben. A belépődíj 200 dinár. A jegyek megvásárolhatóak a Művelődési Ház irodájában, a befolyt összeget a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat javára ajánlják fel.