2024. április 26., péntek

Idén először, de biztosan nem utoljára

Hagyománnyá válhat a jazzverseny a topolyai Zenei Napok keretén belül

Az elmúlt héten több napon keresztül zeneszótól volt hangos a topolyai Művelődési Ház moziterme, és a Községi Múzeum is, mivel ez a két helyszín adott otthont a Zenei Napok Topolyán elnevezésű rendezvénynek.

A rendezvény keretein belül, mint ahogy arról már beszámoltunk, hazai és külföldi zeneiskolás növendékek mérték össze hangszeres tudásukat. A topolyai Alapfokú Zeneiskola növendékei kiválóan szerepeltek. A zeneiskola 330 növendékének mintegy kétharmada dobogós helyezést ért el, főként első helyen végeztek. Mindez arról tanúskodik, hogy sok fiatal tehetség van közöttük.

Az ötödik alkalommal megrendezett Zenei Napok minden napján más-más kategóriában versenyezhettek a résztvevők, úgy mint gitár, hegedű, brácsa, zongora, és harmonika kategóriákban. A rendezvény utolsó napján pedig igazi újdonsággal szolgáltak a szervezők: jazzversenyre került sor.

Diósi Rózsa, a topolyai Alapfokú Zeneiskola igazgatónője elmondta, hogy először rendezték meg a jazzversenyt, melynek ötlete az előző évekből származik. A Zenei Napok alkalmával több tanár és növendék is jelezte, hogy igény lenne a jazz kategóriára is, mivel az nagy népszerűségnek örvend a középfokú zeneiskolákban. A szervezők pedig rábólintottak, és megnyitották a teret a fiatal jazz-zenészek előtt is, hogy megcsillogtathassák tehetségüket ezen a nemzetközi versenyen. Ez annál is érdekesebb, mivel Szerbiában, annak ellenére, hogy a jazztanszakok népszerűek, még nem rendeztek jazzversenyt a fiatal tehetségek számára. Így Topolyán került sor az első ilyen versenyre.

A megmérettetést tömeges érdeklődés övezte mind a résztvevők, mind a hallgatóság körében. A jazztanszakon tanuló növendékek jazzgitár, jazz-szaxofon, jazz-zongora, ének, valamint jazzegyüttes kategóriákban versenyeztek.

-Általánosságban elmondható, hogy a versenyzők mind kiválóan szerepeltek. Nagyon sokan a maximális pontszámot érték el, így sok első helyezés született. A jó teljesítmény mellett a hangulat is jó volt. A zsűrinek ezen a versenyen is négy tagja volt, mégpedig Dudás Beáta a szabadkai zeneiskolából, Eszei Jenő magyarországi zenepedagógus, Milan Nikolić a belgrádi zeneakadémiáról, és Vladušić Nikola, a topolyai Alapfokú Zeneiskola munkatársa. Mindannyian elismerő szavakkal nyilatkoztak a versenyzőkről. Ennek tükrében azt mondhatom, hogy egészen biztosan jövőre is megrendezzük a jazzversenyt, és idővel hagyománnyá válik. Minden tekintetben eredményes volt az idei rendezvényünk, hiszen az idén volt a legtöbb a résztvevők száma. Szerencsések vagyunk, mivel a tapasztalat azt bizonyítja, hogy a gyerekek körében egyre népszerűbb a klasszikus zene. Örömmel játszanak hangszereken, és sokan szeretnének a zenei pályán maradni. A topolyai Alapfokú Zeneiskolának jelenleg 330 növendéke van. Legnépszerűbb a zongora- és a hegedűtanszak, de a többi tanszakon is szép számban vannak diákjaink. Az élet pedig a Zenei Napok után sem áll meg. A Belgrádban megrendezett köztársasági zenei versenyen is részt veszünk, mégpedig egy fuvolásunkkal és öt zongoristánkkal – hallottuk a topolyai zeneiskola vezetőjétől.