2024. április 26., péntek

Temerini hírek

A Prosperitati Alapítvány az elmúlt év végén meghirdetett, és az idén január utolsó napján lezárt, harmadik pályázati kiírásában a temerini irodában beadott pályázatok száma 144 volt, ebből 135-en részesültek támogatásban. A kiosztott támogatás összege 80 millió 583 ezer 377 dinár. Az alapítvány honlapján közzétett pályázati eredmények szerint Temerinből 34 egyéni vállalkozó, valamint mikro- és kisvállalkozás kapott eszközbeszerzésre támogatást. Mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök vásárlására 72, többéves ültetvények telepítésére pedig egy személy részesült támogatásban.

***

Újdonság a temerini politikai élet palettáján: Orosz Párt

Fotó: Góbor Béla

Alámerülés címmel ma, március 31-én este 7 órakor a Művelődési Központ képtárában (Újvidéki utca 324.), megnyílik Mezei Erzsébet székelykevei születésű grafikusművésznek, a Zentai Művésztelep grafikai műhelye művészeti vezetőjének kiállítása. A szervezők minden képzőművészet iránt érdeklődő vendéget tisztelettel várnak.

***

– A Boldog Gizella Kézimunka Szakkör aktivistái húsvéti szalvétákat drukkoltak a 3. és 4. osztályos kisdiákok számára – régi, korhű eljárás szerint, közölte Pethő Julianna, a szakkör alapítója és oszlopos tagja. – Immár másfél évtizede annak, hogy nagy szeretettel foglalkozunk a gyerekekkel, igyekezvén megtanítani velük az alapfokú öltéstechnikát. Mi, idősebbek örömünket leljük a gyerekek keze munkájában, s egyben bízunk benne, hogy lesz utánpótlásunk. Az idén 115 kisdiákkal foglalkoztunk. A kisdiákok munkái három kiállításon kerülnek bemutatásra: az iskolában, a húsvéti kiállításon, a 47. Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállításon Topolyán (MIRK), valamint a Kúlán megrendezendő XIX. Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége kiállításán.

***

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács ötödik alkalommal hirdetett pályázatot térségünk tehetséges diákjainak felkutatására. Az idén Fekete Léna, a Kókai Imre Általános Iskola végzős, színkitűnő növendéke is a díjazottak között volt. Léna sokoldalú diák, aki most a képzőművészet terén érdemelte ki a rangos tartományi elismerést. A díjátadó ünnepségre Szabadkán került sor, majd ezt követően a nyertesek egynapos jutalomkiránduláson vettek részt Budapesten.

***

Tavaly 43 iskolakezdő kisdiák iratkozott be a Kókai Imre Általános Iskolába, ám az idén 59-en vannak, akik fölkészítőbe járnak, azaz betöltötték a hatodik életévüket, közölte Sziveri Béla iskolaigazgató. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is nyílik egy tagozat a Telepen. A most elsőbe induló generáció szerencsére igen népesnek mondható, az idén ballagó nyolcadikosok is hetvenheten vannak. Sajnos a mostani hetedikesek száma már mindössze 53. Ez egy óriási létszámcsökkenés. A korábbi évek gyakorlatától eltérően, az idén júniusban lesz az iskolába induló kisdiákok fogadása.