2024. április 26., péntek
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

„Az elzárkózás rombol”

Pásztor Bálint: Közép- és hosszú távon Aleksandar Vučić megválasztása biztosítja a magyar érdekek megvalósítását

Tegnap este a szabadkai új városháza tanácstermében lakossági fórumot szervezett a Vajdasági Magyar Szövetség. A rendezvényen részt vettek a párt köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati tisztségviselői, egyebek mellett Pásztor Bálint köztársasági parlamenti frakcióvezető, Kovács Elvira, Fremond Árpád és Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselők, Nyilas Mihály tartományi titkár és Juhász Attila, Vicsek Annamára, valamint Kern Imre államtitkárok. A felszólalók Aleksandar Vučić, a kormánykoalíció elnökjelöltjének támogatására buzdították a hallgatóságot, aláhúzván: az eddigi együttműködés azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyarság érdekérvényesítésének a hatos szám alatt induló Vučić, illetve a vele és a pártjával való együttműködés az egyik záloga.

Pásztor Bálint (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor Bálint (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor Bálint frakcióvezető felszólalásában felsorolta azokat a szabadkai projektumokat, amelyekre, szavai szerint, az utóbbi három évben, a korábbi időszakoktól eltérően, jelentős összegek érkeztek a köztársasági költségvetésből. 

Példaként említette az Y elágazást, amelyre elmondása szerint az első évben 200 millió dinár, az idén pedig 300 millió dinár érkezett a köztársasági költségvetésből, míg 2018 vonatkozásában 1 milliárd dinárt, 2019 vonatkozásában pedig 800 millió dinárt irányoztak elő. Mint Pásztor hozzátette, az ezt megelőző tizenöt évben a vajdasági magyarság számára fontos projektumokra nem fordítottak összesen ennyi pénzt a köztársasági büdzséből. Már ez a projektum is bizonyítja, hogy az elmúlt három évben, amióta Vučić a miniszterelnök, mennyire megváltozott a köztársasági vezetés hozzáállása a tartományhoz, a magyarsághoz és Szabadkához – szögezte le, hozzátéve, hogy a Népszínház esetében hasonló a helyzet.

– Mindannyian emlékeznek és emlékezünk arra, hogy ki mit mondott a kilencvenes években. Ezt nem feledjük, és nem is kell elfelednünk. De például azt is tudjuk, hogy Vučić miniszterelnöksége idején jött el az a pillanat, amikor 69 év után törölték a vajdasági magyarok kollektív bűnösségét, hatályon kívül helyezve a második világháború után meghozott határozatokat. Az az ember lépte meg ezt a lépést, akinek a múltját nem feledjük. Ezután megtörtént a másik történelmi lépés, Vučić elhelyezte az emlékezés virágait a Vergődő madár emlékműre, és beszédet mondott. Ez is fontos szegmense a múltnak. Ami pedig a jelent és a jövőt illeti, ha be szeretnénk fejezni a megkezdett projektumainkat és célkitűzéseinket, akkor jó lenne beszélőviszonyban lenni azokkal a politikusokkal, akik meghatározóak lesznek Szerbiában az elkövetkező években. Teljesen egyértelmű, hogy a következő években is az SZHP lesz az ország legmeghatározóbb politikai csoportosulása, Vučić pedig Szerbia első embere. Közép- és hosszú távon Vučić megválasztása biztosítja a magyar érdekek megvalósítását – fogalmazott Pásztor.

Nyilas Mihály: Nem elég, ha a magyarság csak a helyi hatalmi szervekben képviselteti magát, minden hatalmi szinten szükség van a magyar képviselőkre (Gergely Árpád felvétele)

Nyilas Mihály: Nem elég, ha a magyarság csak a helyi hatalmi szervekben képviselteti magát, minden hatalmi szinten szükség van a magyar képviselőkre (Gergely Árpád felvétele)

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár szavai szerint a tartományi vezetés elképzelhetetlen a vajdasági magyarság nélkül, a helyi gondok megoldásához nem elég, ha a magyarság csak a helyi hatalmi szervekben képviselteti magát, minden hatalmi szinten szükség van a magyar képviselőkre. Nyilas szerint fontos, hogy a legmagasabb szintű választások napján, április 2-án, erre is gondoljon a közösség.

– Ki kell mondani, a hatalmi koalíció jelöltjének, Aleksandar Vučićnak, nincsen alternatívája, ha azt szeretnénk, hogy folytatódjanak a koalíciós szerződésbe foglalt tartományi, köztársasági és helyi projektumok. El kell mennünk szavazni, ezzel mutatjuk meg erőnket, és bizonyítjuk létezésünket, ha pedig már elmentünk szavazni, akkor az eszünk és a szívünk szerint kell döntenünk – hallhatták az egybegyűltek Nyilas Mihálytól.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a VMSZ és az SZHP közötti koalíció szerződés mentén megvalósuló projektumok részletes felsorolásával érvelt a Vučićra való szavazás indokoltsága és fontossága mellett. Aki április 2-án a szavazólapon a hatos számot karikázza be, az egyben a VMSZ-t és eddigi közösségépítő politikáját, annak folytatását támogatja – húzta alá Horvát.