2024. április 26., péntek

Utak a fejlődéshez

Zorana Mihajlović: Az infrastrukturális beruházás a régió stabilitásának és gazdasági fejlődésének egyedüli esélye
Zorana Mihajlović egy, a Szarajevót Belgráddal majdan összekötő autóút építését is megemlítette (Beta)

Zorana Mihajlović egy, a Szarajevót Belgráddal majdan összekötő autóút építését is megemlítette (Beta)

A közlekedési infrastruktúrába való beruházás Szerbia stratégiai elkötelezettsége. Azt szeretnénk, ha Szerbiát minden irányból útvonalak szelnék át. Hiszünk abban, hogy minden kapcsolat esély a fejlődéshez, a régió minden állama számára – emelte ki Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter Belgrádban, a Korridorok – Szerbia és a régió fejlődési esélye címmel megtartott tegnapi nemzetközi tanácskozáson.

Mihajlović felszólalásában rámutatott arra, hogy a régió államainak gazdasági és más téren megvalósítható fejlődési esélye az utak megépítésében és az országok infrastruktúra általi összekötésében van. Véleménye szerint ugyanis a fejlődés stabilitást hoz a régióba.

Jelenleg a már megkezdett építkezések befejezése áll a kormány fókuszában, így a miniszter asszony szavai szerint már az év végéig elkészül a 10-es közúti folyosó. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Dimitrovgrad körüli kerülőút és a Grdelicai-szorosnál (Grdelička klisura) található szakasz megépítése okozhat a munkálatoknál némi fennakadást, éppen ezért a minisztérium támogatná, ha a kivitelező további útépítő vállalatokat kapcsolna be a munkálatokba, hogy be tudják tartani a határidőt.

Elmondta, nemcsak a közúti, hanem a vasúti közlekedés is fontos az ország számára, így kiemelt jelentőséggel bír a Belgrád–Budapest gyorsvasút megépítése. Ugyanakkor Szerbia Magyarország, Románia és Bulgária esetében a fizikai akadályok leküzdése, így a hosszú vámkezelés lerövidítése kapcsán folynak a tárgyalások. A miniszter asszony elmondta, ha lerövidülne vámkezelési idő, az áruszállítás is felgyorsulna, így az egyik és a másik fél is versenyképesebbé válna a piacon.

Pintér Attila: A Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasútvonal megépítése is külön jelentőséggel bír (Ótos András felvétele)

Pintér Attila: A Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasútvonal megépítése is külön jelentőséggel bír (Ótos András felvétele)

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete rámutatott arra, hogy Szerbia és Magyarország politikai viszonyai magas szinten vannak, és az elmúlt hónapokban szervezett kormányközi találkozók, tanácskozások arra ösztönözték a feleket, hogy újabb együttműködési lehetőségekről tárgyaljanak a jövőben. A két állam nemrég államközi megállapodást írt alá a Tisza hajózásáról, ennek köszönhetően a Tisza nemzetközi hajózási státuszt kapott, és újabb gazdasági és üzletelési lehetőségek nyíltak meg mindkét fél számára.

A nagykövet kiemelte, hogy Szerbia jelentős lépéseket tett az üzleti klíma javítására, a szomszédos államok beruházói számára egyre vonzóbbá válik, így a magyar vállalkozók közül is mind többen fontolgatják a szerbiai gazdasági együttműködés lehetőségét.

Elmondta, Magyarország úgy érzi, újabb határátkelők megnyitására van szükség, amelyek nemcsak tehermentesítenék a már meglévőket, hanem felgyorsíthatnák a turisták és az üzletemberek mozgását, és újabb gazdasági lehetőségeket rejtenek magukban.

Kiemelte, a közös infrastrukturális projektumnak a megvalósítása, a Budapest–Belgrád vasútnak a korszerűsítése folyamatban van, és a munkálatok a tervnek megfelelően zajlanak. Ez a vasút jelentős mértékben lerövidíti majd az áruszállítási időt Nyugat-Európa felé, az utasok pedig mindössze 3 óra alatt juthatnak majd el Belgrádból Budapestre. Számukra a Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasútvonal megépítése is külön jelentőséggel bír – mutatott rá a nagykövet.

Elmondta ugyanakkor, hogy Magyarország érdekelt a Fruška gora-i (Tarcal-hegyi) közúti folyosó megépítésében is, mind a munkálatok kivitelezőjeként, mind finanszírozójaként. Várhatóan hamarosan megkezdődnek a tárgyalások e projektum kapcsán is.

ÚJ HATÁR, GYORSABB ÁRUSZÁLLÍTÁS

Mint Mihajlović miniszter asszonytól megtudtuk, Szerbia nemcsak Magyarország felé ruház be az infrastruktúra fejlesztésébe, hanem Bosznia-Hercegovina irányában is. Mindkét állam számára nagy jelentőséggel bír egy olyan autópálya megépítése, amely összekötné Szarajevót Belgráddal. Mihajlović kiemelte, az autópálya útvonalnak a javaslatára várnak, hogy hozzáláthassanak a kivitelezési hatástanulmány kidolgozásához.

Kiemelte, a Nyugat-Balkán miniszterelnökeinek találkozóján, amelyre július 12-én kerül sor Triesztben, szó lesz a regionális infrastrukturális projektumokról is. Itt vitatják majd meg ennek a Szarajevó, de Pristina irányába tervezett autóútnak a megépítési lehetőségeit is.

Szerbia számos új határátkelő megnyitása kapcsán folytatott államközi tanácskozásokat, hogy ezáltal hozza közelebb egymáshoz az országokat. Nemcsak Magyarország, hanem Montenegró, de Bosznia irányába is nyílnak új határátkelők. Mint Mihajlović kiemelte, a meglévő 10 boszniai határátkelő mellett újabbakra van szükség, hogy felgyorsuljon az áruszállítás. A tervek szerint közös beruházásból még novemberben felújítják a Ljubovija–Bratunac hidat. Ez lesz az első közös boszniai–szerb határátkelő.