2024. április 26., péntek

Családi nap a fővárosi gépkocsivásáron

Belgrádban javában tart az 53. Nemzetközi Autókiállítás, amelynek csak a múlt hétvégén nem kevesebb mint 43 000 látogatója volt.

Hétköznaponként is legkevesebb 2500 ember megfordul a vásáron, ami azt jelenti, hogy az idén várhatóan ez lesz az egyik legnagyobb vásári rendezvény a fővárosban. Tumultus nincs, hiszen a több mint 400 kiállító immár 10 csarnokban mutatja be a járműveit. A szervezők azt mondják, megkezdődött az eladás, a vásárlók szerint gazdag a kínálat, az árak pedig gazdasági helyzetünkhöz igazodnak.

Vannak, nem is kevesen, akik megengedhetik maguknak az új gépkocsit: a SUV autókért (a szabadidő-autók angol megnevezése, a „sport utility vehicle” rövidítve) például sorba kell állni, pedig több mint 20 000 euróba is belekerülnek. A leszállítási határidő akár hat hónap is lehet, nagyjából európai átlag.

Beograd, 23.03.2017. -Medjunarodni salon automobila i Medjunarodni sajam motocikala, delova i opreme bice otvoren veceras na Beogradskom sajmu u Beogradu. (BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO)

Aleksandar Ivković, a Belgrádi Vásár marketingosztályának igazgatója szerint minden jel arra utal, hogy az idei lesz az utóbbi három évtized legsikeresebb autókiállítása. Legutóbb a múlt század nyolcvanas éveinek végén volt ilyen nagyszabású és ilyen sikeres a rendezvény.

Mindazoknak, akik gépkocsivásárláson gondolkodnak, érdemes megtekinteniük a rendezvényt, annál is inkább, mert a forgalmazók és a biztosítótársaságok az idén is különleges ajánlatokkal csalogatják a látogatókat, azaz nagyobb összeget is meg lehet takarítani. Az évek múlnak, a szenvedély nem változik mottóval megrendezett kiállításon 30 országból 34 autómárka mutatkozik be, a BMW például – az idén először – egy egész termet bérelt ki.

Érdekességként: a Porshe SCG cég és Volkswagen brandje folytatja sokéves együttműködését a Szerbiai Atlétikai Szövetséggel. Ennek keretében Elmar Geisler, a Porshe SCG igazgatója és Milan Lazić, a Volkswagen igazgatója egy Golf kulcsait nyújtotta át Mihail Dudaš atlétának, aki tavaly Amszterdamban, a szabadtéri Európa-bajnokságon tízpróbában bronzérmes lett.

Az autókiállítással párhuzamosan még tart a 11. Motopassion kiállítás is, amelyen három csarnokban 36 motorgyártó mutatkozik be. Rendkívül nagy az érdeklődés, hiszen a 16 ezer dináros egyszerű, „piacrajáró” kétkerekűtől kezdve a 35 000 eurós olasz Ducati motorkerékpárig rengeteg típus megtalálható.

A Nemzetközi Autókiállítás és a motorvásár is vasárnap, március 2-án, este 7 órakor zárul. A belépőjegy 500 dinárba kerül, csoportos látogatás esetén 200 dinár. Diákok, egyetemisták 150 dinárt fizetnek. Ma, március 30-án, családi nap van, és a 16 évnél fiatalabb gyerekekkel az egész család 500 dinárért tekintheti meg a vásári rendezvényeket.