2024. április 26., péntek

Fel kell éleszteni az idegenforgalmat

Stratégiai irányzatok Vajdaság idegenforgalmának fejlesztésében címmel tartott előadást Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár tegnap az Educons Egyetem Sport- és Idegenforgalmi (TIMS) Karán. Az egyetemi hallgatóknak a titkár elmondta, hogy nemzetközi közösségkutatások és elemzések alapján jelenleg sajnos baj van az ország hírnevével a turizmust és a gazdaságot illetően. Ezért a következő időszakban a titkárság fő feladata a turizmus újraélesztése. Kiválónak értékelte a Szerbia turizmusfejlesztési stratégiáját, amit a köztársasági kormány a múlt év végén fogadott el.

– A turizmusfejlesztési stratégia felismerte Szerbia és Vajdaság lehetőségeit. Vajdaságban fontos turisztikai célpontnak számít Újvidék, a Tarcal-hegy, Karlóca, Szabadka és Palics, Versec, a Verseci-hegy, a Delibláti-homokpuszta és a Duna mente – mutatott rá Đoković, majd hozzátette: – Vajdaságban 26 önkormányzat rendelkezik kiváló idegenforgalmi lehetőségekkel. A gazdasági és turisztikai titkárságnak az a feladata, hogy különböző támogatások révén fejlessze az infrastruktúrát ezekben az önkormányzatokban.

Szavai szerint az említettek mellett Szerbia és Vajdaság fő idegenforgalmi adottságai a hegyek és a tavak, a rövid városlátogatások, az üzleti turizmus és az egészségügyi turizmus.