2024. április 26., péntek

Egyórányi sötétség

Világméretű akcióvá duzzadt Ausztrál kezdeményezés

Meg sem fordul a fejünkben, hogy mindennapi életünk során mennyi energiát elhasználunk, és bár az utóbbi időben egyre inkább terjed az energiatakarékos gondolkodás, még mindig rengeteg villanyáramot használunk el feleslegesen.

Fotó: Sihelnik József

Fotó: Sihelnik József

Az energiatakarékosságra, valamint a környezettudatos életmódra szeretné felhívni a figyelmet évről évre a Föld órája elnevezésű akció. Erre először Ausztráliában került sor, a Világ Természetvédelmi Alap (WWF) kezdeményezésére, amikor is Sidneyben egy órára lekapcsolták a fényeket, hogy így hívják fel a figyelmet a túlzott energiafogyasztásra, valamint a klímaváltozás hatásaira.

Ez az akció 2007-ben kezdődött, és azóta egyre több ország csatlakozott hozzá, így ma már világméretű megmozdulássá nőtte ki magát. Az akció keretében arra kérik a résztvevő támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este egy órára kapcsolják le a felesleges világítást, és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. Ezen az egy napon egy órára számos városban lekapcsolják a világítást, sötétbe borul a világ jó néhány ikonikus épülete, melyeknek a díszkivilágítására meglehetősen sok energia szükséges.

Az idén is több mint 7000 település csatlakozott ehhez a világméretű akcióhoz, köztük a világ 90 fővárosa is, olyan nagy városok mint New York, Rio de Janeiro, London, Peking, Los Angeles, Moszkva, Párizs, Dubai, Sidney és Nairob, illetve sötétbe borultak olyan épületek mint az Eiffel-torony, a római Colosseum, az athéni Akropolisz vagy a gízai piramisok.

Szerbia első ízben 2009-ben csatlakozott a Föld órájához. Azóta már több mint 85 város, 180 iskola, és 95 civil szervezet kapcsolódott be az akcióba. A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület a 33. Szent Gellért cserkészcsapattal, valamint az Izlog Ideja Művészklubbal karöltve az idén ötödik alkalommal vette ki részét a kezdeményezésből, így a civil szerepvállalásnak köszönhetően Topolya is egyike volt a világ több ezer városának, ahol március 25-én este egy órára kialudt a díszkivilágítás. A Föld órája akcióban erre az egy órára a topolyai Sarlós Boldogasszony római katolikus templom díszvilágítását kapcsolták le. Ezzel egyidejűleg sötétbe borult az Izlog Ideja Művészklub is.

Az akcióról Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke nyilatkozott:

– Minden év március utolsó szombatján egy órára lekapcsoljuk a Sarlós Boldogasszony-templom díszvilágítását, és a templom előtt teamécseseket gyújtunk. A mécsesekből eddig az akció logóját raktuk, ki, valamint a világ kontinenseit. Az idén viszont a 60+ logó helyett inkább a tízes számot raktuk ki, emlékeztetve arra, hogy tíz évvel ezelőtt indult útjára a Föld órája akció, amely helyi szerveződésből világméretűre nőtt. Ezenkívül, hogy még inkább népszerűsítsük a környezettudatos világszemléletet és az újrahasznosítást, az elmúlt években elhasznált mécsesekből két nagy gyertyát öntöttünk, ami az Arcus Környezetvédő Egyesület és a 33. Szent Gellért cserkészcsapat ötéves együttműködését is szimbolizálja. Az elmúlt években változó volt a részvétel. Az idén családias hangulatban, szerény részvétel mellett zajlott le az akció, de bízunk abban, hogy otthon is sokan csatlakoztak hozzánk erre az egy órára azzal, hogy lekapcsolták a villanyt, valamint kikapcsolták az elektromos készülékeket.