2024. április 25., csütörtök

Nehéz, de sikeres év

Programokban gazdag 2016-os évet zárt a Vajdasági Magyar Folklórközpont, a 2017-es tervek megvalósulása is már elkezdődött

Megtartotta évi közgyűlését szabadkai székházában a Vajdasági Magyar Folklórközpont. Pál Edit elnöki üdvözlője után Raj Rozália koordinátor és Nagy István szakmai tanácsadó számolt be a jelen levő tagoknak a 2016-os évi megvalósult programokról. Mint mondták, nehéz, de sikeres év áll a folklórközpont mögött, mert bár a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány támogatta a tevékenységüket – az előbbi a székház külső felújítását – többször küzdöttek anyagi gondokkal, volt olyan rendezvény, amit pénzhiány miatt nem tudtak megszervezni. Ám ahogyan az a beszámolóból is kiderült, a folklórközpont tavaly is a programok gazdag és sokszínű sorát vonultatta fel.

A képzések a 2016-os évben is nagy hangsúlyt kaptak, és a képzések eredménye volt az a vizsga is, amit a fazekas mesterséget tanuló hallgatók tettek le sikeresen éppen a közgyűlést megelőző órákban. A központ tagjai különböző itthoni, horvátországi és magyarországi rendezvényeken is részt vettek, Egy nap Budapesten címmel egy busznyi gyermeket vittek egynapos kirándulásra, Szöszmötölő néven kézműves foglalkozást tartottak gyermekeknek, és megszervezték a felnőtteknek szóló népművészeti kézműves táborokat is. Stúdiófoglalkozás elnevezéssel Topolyán, Magyarkanizsán, Szenttamáson és Bácsgyulafalván egynapos továbbképzést tartottak. Kiállításokra is sor került, úgy mint a X. Polák Margit Hímzéspályázat Kiállításra, de megtekinthető volt a fazekas alapképző tanfolyam végzős hallgatóinak vizsgadarabjai is. A szervezet szakmai tanulmányúton járt az ONK-n, a 30. Mesterségek Ünnepén, bekapcsolódtak a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba, gyermekfoglalkozásokat tartottak a szabadkai Kizur István és a Majsai úti általános iskolák diákjainak, valamint a Rugó Készségfejlesztő Műhely növendékeinek, és a cserkészek közvetítésével még amerikai vendégek is jártak a székházban.

Hasonlóan gazdag programot terveztek a 2017-es évre is: a stúdiófoglalkozásokat idén is meghirdetik, a magyarországi szakmai rendezvényeken való részvétel és a képzések is jellemzőek lesznek, április 1-jén óvodások és iskolások számára nyílt napot tartanak a székházban, májusban, a Múzeumok Éjszakáján megnyílik az V. Lánchenger szőttespályázati kiállítás, júniusban népművészeti kézműves tábor lesz a bukovinai festékesek témájára, a júliusi táborban pedig a hövelyi csipkevarrás lesz a téma. Kiállításokat is szerveznek és szeretnének több gyermekfoglalkozást is tartani. Egyebek mellett tervezik a vajdasági múzeumokba való ellátogatást és az elutazást az idei Mesterségek Ünnepére is.