2024. április 26., péntek
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

(Kampány)csend előtti vihar

Vádaskodás és sárdobálás jellemezte a tegnapi napot (is)

Még néhány nap, és a kampánycsend rövid időre elnémítja az április 2-i elnökválasztás jelöltjeit és szimpatizánsaikat, a propagandagépezet pedig átmenetileg leáll. A kampánycsend előtti hajrában a jelöltek még az eddigieknél is jobb fényben próbálják magukat feltüntetni, és mindegyikük igyekszik az lenni, aki megtalálja a választók becserkészésének legkreatívabb módját. A kampány kezdete óta jellemző hangulat tegnap is folytatódott, az erőszakos kilengések, illetve az ezekkel kapcsolatos állítások, vádak ezúttal sem maradtak el.

BELI NEM KÉR ÁLLAMI PÉNZT

Ljubiša Preletačević Beli, azaz polgári nevén Luka Maksimović elnökjelölt visszautasította a 29 millió dinárt, ami az elnökjelölteknek jár az államkasszából. Ezt a pénzt kizárólag a kampányra költhetik a jelöltek. Ha a nagyjából 237 ezer eurót nem költik el, a fennmaradó összeget kötelesek visszaadni az államnak.

Preletačević azt mondta, kampányát kizárólag a polgárok adományából finanszírozza. A nagyjából egymillió dinárt, amit biztosítékként kell befizetni, és amit a jelöltek visszakapnak, ha átlépik az egyszázalékos választási küszöböt, a polgárok adományából gyűjtötte össze Preletačević csapata.

Mindez a CIK (Centar za istraživanje korupcije) azon kérdőívéből derült ki, amit az április 2-i elnökválasztás mind a tizenegy jelöltjének elküldtek. A jelöltek közül egyedül Preletačević, Boško Obradović, a Dveri jelöltje és Aleksandar Popović, a Szerbiai Demokrata Párt jelöltje válaszolt, a többi jelölt még csak nem is reagált a szervezet megkeresésére. A kérdőív elsősorban azzal foglalkozik, hogy melyik jelölt miből fizeti a kampányát, számításai szerint mennyi pénzre van szüksége, mennyi adományt kapott magánszemélyektől, milyen módon kampányol, kik vesznek részt a kampányában, és mi a programja.

BORÍTÉKOLT LEMONDÁS

Boško Obradović, a Dveri elnöke felszólította a többi elnökjelöltet, hogy tegyék közzé programjukat, majd borítékolják a lemondásukat arra az esetre, ha elnökként nem teljesítik választási ígéreteiket. Obradović még a múlt héten borítékolta és hitelesítette a lemondását. A lemondást Szerbia bármelyik polgára beválthatja, ha az adott jelölt elnökként nem teljesíti az ígéreteit – magyarázta Obradović, aki szerint a szerbiai politikai színtérnek ideje megkomolyodnia és felelősségteljesebbé válni. Mint azt a jelölt kifejtette, borítékolt lemondásával kívánja bizonyítani, hogy számára valóban az állam és a választópolgárok a fontosak, nem pedig a hatalom.

JEREMIĆ MAGABIZTOS

Szerbia volt külügyminisztere, Vuk Jeremić, aki a kettes szám alatt indul az elnökválasztáson, továbbra is hiszi, nem dől el az első körben, hogy ki láthatja el a következő öt évben Szerbia köztársasági elnökének a feladatait. Abban sem kételkedik, hogy a második körben sikerül legyőzni(e) a hatalmi koalíció jelöltjét, Aleksandar Vučićot. A második kör után minden megváltozik Szerbiában – emelte ki, mondván: egyértelmű, hogy melyik jelölttől fél leginkább a hatalom.

– Elég csak felkapcsolni a televíziót, szinte nincsen olyan tv-csatorna, ahol a hatalom képviselői ne engem gyaláznának és vádolnának valamivel. Tisztában vannak vele, hogy a második körben kinek van esélye „kiütni” a jelöltjüket – fogalmazott Jeremić.

MEGVÁDOLTÁK VUKOT

Eközben a Szerb Haladó Párt arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy egyik terepi aktivistájuk támadásnak esett áldozatul. Az SZHP šabaci helyi szervezetének aktivistáját megtámadták Jeremić aktivistái – áll a haladók közleményében. Az SZHP értesítette a rendőrséget a történtekről.

A közlemény folytatásában korábbi támadásokkal vádolták meg a Vuk Jeremić kampányát segítő aktivistákat. Jeremić érdemi program és tervek nélkül kampányol, egyedül abban biztos, hogy Aleksandar Vučićot gyűlölni kell – fogalmaznak a haladók, hozzátéve: Jeremić garázda emberekkel vette magát körbe, ezek az emberek pedig erőszakosan lépnek fel a jelölt politikai ellenlábasaival szemben.

A SZAVAZATI JOG KÖTELEZETTSÉG IS

A Szerbiai Európai Mozgalom szerint fontos, hogy az emberek megértsék az elnökválasztás fontosságát és, hogy minél többen menjenek el voksolni. A választójog nemcsak jogosultság, hanem kötelezettség is, hogy a szavazásra jogosultak szabad döntésükkel támogassák azt a jelöltet, akit a legmegfelelőbbnek tartanak, így járulva hozzá a demokrácia kiteljesedéséhez – fogalmaz tegnapi közleményében a szervezet, amely szerint különösen a fiataloknak kellene aktivizálniuk magukat, és tudatosítaniuk magukban a szavazati jog jelentőségét.

Az államfő intézménye már csak azért is különösen fontos, mert a polgárok közvetlen módon választják meg az elnöküket, egyébként pedig az államfő képviseli az országot, hozzájárulhat a joguralom, a demokrácia, valamint az alkotmány tiszteletben tartásának erősödéséhez – fogalmaznak.