2024. április 26., péntek

Három éven át tartó munka gyümölcse

Ígéretes magyar–szerb IPA-projektumokat mutattak be

A gazdaság fejlesztése, az infrastruktúra előbbre vitele, az életminőség javítása a célja annak az öt projektumnak, amely a megvalósulás fázisába lépett a Magyarország és Szerbia közötti, IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A projektumokat tegnap mutatták be Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban szervezett konferencián. Az egyik közülük a Baja és Bezdán közötti csatorna állapotának rendezése az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Aduvizig) és a Vajdaság Vizei Közvállalat együttműködése révén. A tervdokumentáció egy korábbi IPA projektum keretében már elkészült. A csatorna tisztításának része a bezdáni zsilip és a Sebesfok vízrekesztő felújítása. A csatorna vízgazdálkodási területének fejlesztésére kilencmillió eurót szánnak. A legnagyobb költség a zsilip és a vízrekesztő rekonstrukciója, de a munkálatok elvégzésével Zombor kijáratot kap a Dunára, bekapcsolódhat a folyami teherforgalomba, Európa idegenforgalmának vérkeringésébe – mondta el a projektum bemutatása során Telkes Róbert, az Aduvizig igazgatója, aki a tervekről beszélt.

A vízellátás és a folyami infrastruktúra fejlesztésével foglalkozik az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság és a magyarkanizsai önkormányzat projektuma. Egy szennyvíztisztító felépítéséről van szó, továbbá ehhez kapcsolódóan egy mobilgát kiépítéséről. A projektum hétmillió euróba kerül. A határ mindkét oldalán ugyanolyan vízgazdálkodási problémák észlelhetők, az együttműködő partnerek ezért megállapodtak abban, hogy egy közös projektum keretében helyi szinten adjanak választ az árvizek és belvizek jelentette kihívásokra, ezzel javítva a térség lakosságának életminőségét és csökkentve a kockázatokat. Dr. Kozák Péter, az Ativizig vezetője beszélt a tervekről.

Kern Imre államtitkár beszélt az infrastrukturális projektumokról (Ótos András felvétele)

Kern Imre államtitkár beszélt az infrastrukturális projektumokról (Ótos András felvétele)

Két projektum részleteiről Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastrukturális államtitkár számolt be az újságíróknak. Mint mondta, a Kübekháza és Rábé közötti határátkelő 5,5 millió eurós projektumát már jóváhagyták, a törökkanizsai önkormányzatra még néhány feladat hárul, például a telekvásárlással kapcsolatban, ezt követően megtörténhet a kivitelező kiválasztása. A tervek szerint 2019-ben adják majd át az átkelőt rendeltetésének, s Nagykikindát is szeretnék azzal összekötni. Kern a Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonalról is szólt, s elmondta, voltaképpen a Szeged–Szabadka vonal folytatásáról van szó, melyhez el kell készíteni a tervdokumentációt, ez hozzávetőleg másfél évet vesz majd igénybe. A tervdokumentáció 3 millió euróba kerül. Ezt követően írhatják ki a nemzetközi tenderpályázatot. A cél, hogy a vasútvonal az európai korridorrendszerbe kapcsolódjon be – hangsúlyozta az államtitkár. Arról is szólt, hogy tervezik a Bezdán és Zombor közötti közút fejlesztését, 12 kilométer hosszúságú szakasz vár felújításra. A tervnek részét képezi a hercegszántói határátkelő megnyitása a teherforgalom számára, ez az áruszállítás tekintetében számítana nagy eredménynek.

Az ötödik projektum idegenforgalmi fejlesztéssel foglalkozik, ennek részleteit Csókási Eszter, a DKMT (Duna-Körös-Maros-Tisza) Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője mutatta be. A Colorful Cooperation néven jegyzett kulturális együttműködést serkentő projektum csaknem 4 millió euróba kerül, és művelődési központok létrehozását irányozza elő a határ mindkét oldalán: Mórahalom, Szabadka és Újvidék városok vesznek részt a kezdeményezésben.

A képviselőházban megszervezett koordinációs tanácskozáson a felszólalásában Pásztor István házelnök aláhúzta: hároméves munka gyümölcse az, hogy ma már az elképzelések megvalósulásáról beszélhetünk. A projektumok összértéke 28 millió euró körül mozog. Hangsúlyozta: a magyar és a szerb kormány stratégiai együttműködésének, az uniós felhívásra adott közös válasznak az eredménye az öt projektum. Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési és helyi önkormányzati titkár a konferencián kiemelte: a tartományi adminisztráció mindenben a segítségére lesz a projektumokat vezetőknek, mert ismeretes, hogy fennakadások is előfordulhatnak a kivitelezés során. Mint mondta, a 28 millió eurónak a felét itthoni, másik felét magyarországi fejlesztésekre fordítják.