2024. április 26., péntek

Kedvezőbb pályázati feltételek a gazdáknak

Pénteken este Bácsföldváron mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak

Bácsföldváron is sor került pénteken arra a mezőgazdasági lakossági fórumra, amelyen az aktuális pályázati lehetőségekről és azok feltételeiről hallhattak új információkat az érdeklődők.

Nagy Miklós, Patyi Lajos és Molnár Viktor (kép: Fehér Rózsa)

Nagy Miklós, Patyi Lajos és Molnár Viktor (kép: Fehér Rózsa)

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese elmondta: az Alap az előző évekhez képest kedvezményesebb kölcsönvonalakat hirdetett: a támogatások átlag kamatlába 1,5 százalékra csökkent, de az öntözőberendezésre vonatkozóké mindössze 1 százalékot tesz ki, a felvehető összeg viszont a duplájára nőtt, a regisztrált termelők így a korábbi 20 ezer helyett most már 40 ezer euró értékig vehetnek fel kölcsönt.

A Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnak folyamatosan jelennek meg a pályázatai, melyeken több mint egymilliárd dinár kerül majd kiosztásra. Molnár kiemelte, hogy az idei évtől a hatvan százalékot is elérheti az adott beruházásra elnyert költségvisszatérítés aránya, de ha a regisztrált termelő nő vagy negyven évnél fiatalabb személy, ez akár 70 százalék is lehet. Jó hír az is, hogy az idén először összehangolták az Alap és a Titkárság pályázatait, így a pályázók kölcsönt és költségvisszatérítést is igényelhetnek majd.

Nagy Miklós a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottsági tagjaként többek között elmondta: az első és a második köri pályázatok során 14 millió eurónak, a harmadik körben 10 millió eurónak megfelelő összeget osztottak ki a pályázók között, és ebből ÁFA címén 5,6 millió eurónyi összeg folyt be a szerb állam kasszájába.