2024. április 26., péntek

Olcsóbbak lesznek a kommunális szolgáltatások

Az MNT részben átveszi a Kishegyesi Könyvtár alapítói jogát – Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület

A kishegyesi községi képviselőt-testület pénteki ülésének 38 napirendi pontja volt, ami igen soknak számít. Ennek ellenére az ülés igen gyorsan, viták és hosszas felszólalások nélkül zajlott le. A képviselőknek többek között dönteniük kellett a községi költségvetés módosításáról is.

Kevés képviselő, de sok napirendi pont volt (Lakatos János felvétele)

Kevés képviselő, de sok napirendi pont volt (Lakatos János felvétele)

– A napirendi pontok közül mindenképpen kiemelném a 2017. évi költségvetés módosítását. Már három hónap elmúlt az évből és látjuk, hogy a költségvetést át kell ütemezni. A végösszeg nem módosult, csak bizonyos pénzeszközöket át kellett irányítani más témákra. Szintén az év elején érkeznek a költségvetési felhasználóktól a beszámolók az előző évi tevékenységekről, valamint a 2017. évi munkatervek. Ez alkalommal a Vöröskereszt községi szervezete, a Dr. Márton Sándor Egészségház, Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központja, a községi ifjúsági iroda, a szabadkai Regionális Hulladéktároló jelentését és munkatervét fogadtuk el. Erre szükség volt, hogy ezek az intézmények a törvényes előírásoknak megfelelően tudjanak működni. Azt szintén kiemelném, hogy elfogadtuk a Komunál Közvállalat Kishegyes 2017-es árjegyzékét. A múlt évi árjegyzékhez képest bizonyos tételek kisebbek lettek, magyarán, egyes szolgáltatások olcsóbbak. Ez mindenképp pozitívan érinti a polgárokat – számolt be lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke. Szűgyi ugyancsak fontos döntésnek tartja a Kishegyesi Könyvtár alapítói jogának részleges átruházását.

– A Kishegyesi Könyvtár alapítói jogának 50 százalékát a Magyar Nemzeti Tanács fogja átvenni. Ezzel a lépéssel egy pluszt fog kapni a könyvtár, olyan értelemben, hogy az MNT által felvállalt programokat teljes egészében a tanács finanszírozza. A könyvtár működésében semmi nem fog változni. Emellett még négy napirendi pont foglalkozott a könyvtárral, az igazgatóbizottságnak és felügyelőbizottságnak ugyanis lejárt a megbízatása, ezért új bizottsági tagokat kellett kinevezni – mondta el a tanácselnök.