2024. április 26., péntek

„A SZHP, a SZSZP és a SZRP erődemonstrálása a RIK-ben”

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) ellenzéki tagjai közleményt adtak ki, miután a testületben nem sikerült megszavazni a napirendet, az ülést pedig öt perc alatt befejezték.

Értékelésük szerint a napirend el nem fogadásával, amelyben változtatásokat követelnek Szerbia elnökének a magválasztására vonatkozó útmutatóban, a RIK tagjai a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Radikális Párt soraiból „erőt demonstráltak” azt mutatva, hogy „nem szakmai, hanem politikai döntést hoztak”.

A Belgrádban megtartott ülésen három módosítási javaslatot terjesztettek elő a megvalósítási útmutatóra, mégpedig a Koszovó és Metohijában lebonyolítandó választásokra vonatkozó szabályok 90 és 91-es szakaszaira, amelyek miatt az ellenzék korábban is elégedetlenkedett. Az ellenzék által előterjesztett napirend megszavazásához a RIK kilenc tagjának vagy helyettes tagjának a szavazatára volt szükség, de a javaslatra csak nyolcan szavaztak.

„A RIK ellenzéki tagjainak azon tényekre alapozott érvelésére, hogy az ilyen erődemonstrálás elfogadhatatlan a testület elnöke úgy reagált, hogy megvonta tőlük a szót” – olvasható a közleményben.

Az ülést azonnal bezárták, amint a napirend nem lett elfogadva. Ezt követően Vojin Biljić, az Elég volt Mozgalomból, a RIK bővített összetételének helyettes tagja, szót kérve megállapította, hogy ezzel megsértették Szerbia Alkotmányát.

A közleményt, amelyet a médiumoknak a Dveri Mozgalom tájékoztatási szolgálata által juttatták el a RIK következő tagjai írták alá: Vojin Biljić, Bojan Bajčeta, Marko Pušica, Ivana Petrin, Nikolina Lipovšek, Relja Joksimović, Marko Danilović, Ivan Ninić, Iva Đinđić Ćosić, Ognjen Đurić, Vesna Ćirić, Vesna Rakić Vodinelić, Ljiljana Benać Šantić és Dragan Radulović.

A közlemény szerint az ülés „rekordnak számító rövid idő alatt“ lett összehíva, húsz perccel a korábbi ülésnek a befejezése után, „annak ellenére is, hogy a RIK elnöke tudta, hogy a testület ellenzéki soraiból való tagoknak a többsége – akik egyben a módosító javaslat előterjesztői –  abban a pillanatban hivatalos úton volt, mégpedig a RIK megbízásából“.

Az ellenzék azt követelte, hogy a választásokat Koszovó és Metohijában ugyanolyan módon bonyolítsák le, mint ahogy másutt Szerbiában, vagyis hogy a jelöltek előterjesztőinek a képviselői kapjanak helyet a választási bizottság bővített összetételében, és hogy a szavazás eredményét a szavazóhelyen állapítsák meg, nem pedig Raškan és Vranjeban, és külön szabályok csak a választási anyag átvételére vonatkozhatnak.

Az ellenzék követelte a 90. szakasz módosítását javasolva, hogy az elnökjelölt minden előterjesztőjének legyen képviselője minden községben, amikor az eredmények jegyzőkönyvileg bekerülnek a Köztársasági Statisztikai Hivatal programjába, valamint azt, hogy a választási bizottságok jegyzőkönyveit azonnal rögzítsék, és kerüljön fel a RIK honlapjára, hogy a szavazók azonnal reagálhassanak az esetleges választási szabálytalanságokra.

A harmadik módosító javaslat a 91. szakasz módosítására vonatkozott, amelyben felhatalmazzák a RIK tagjait arra, hogy kijavítsák a választási bizottságok jegyzőkönyveiben észlelt hibákat, ami az ellenzék szerint lehetőséget nyújt a választási csalásra.