2024. április 26., péntek

U nedelju treba računati na zahlađenje

Iako je ovih dana termometar pokazivao 24 Celzijusovih stepeni, što više odgovara majskim temperaturama, statistika pokazuje da je istog dana 1991. zabeležena ista temperatura, 2012. godine 22 stepena, a 2014. i 1977. godine bilo čak 25 stepeni- istakao je meteorolog Geza Kovač.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Prema njegovim rečima, dešavaju se vanredne varijante kao što je ovih dana pretoplo, tako 1975. godine u jutarnjim satim u martu temperatura nije prešla 3 stepena.

-Za proleće je karakteristično da posle hladne zime naglo poraste temperatura. Ako uzmemo u obzir poslednjih 45 godina, od toga je 10 bilo izuzetno toplo. Razlog tome je što sa jugozapada stiže toplotna vazdušna masa. Unazad 20-25 godina se u istom periodu ponavlja ista temperatura. Ako uzmemo u obzir zagrevanje klime, moze se zaključiti da se u zadnjih 20-25 godina sve češće javljaju ovakve ekstrmne vrednosti.Ove godine ovaj temperaturni maksimum traje već 4-5 dana, a u buduće se može očekivati da će ovakva otopljenja biti sve ćešča i duža.

Periodi zahlađenja i periodi otopljavanja traju dugo, po nekoliko stotina ili hiljada godina, a mi smo sada u ciklusu otopljavanja, što traje već oko stotinak godina unazad i trajaće još dugo. Ali nas ovog momenta zanima kakvo će vreme biti ovih dana, kakve će biti vremenske prilike u bliskoj budućnosti. Zanimljivo je da otkad se meri temperatura, oko 140 godina unazad, prošla godina je bila najtoplija. Iako je januar bio veoma hladan, februar je bio iznad proseka, dok će mart biti veoma topao. Nije teško pretpostaviti da će narednih meseci u aprilu i maju temperatura dostići i 30 stepeni. Po njegovom mišljenju će leto biti pretoplo, a to bi značilo da neće biti dovoljno kiše.

-Poljoprivrednici se žale da je jako malo vlage u zemlji, a ni prognoze ne pokazuju da će biti bolje. Velika toplota i vetar su isušili zemlju i potrebna je kiša. Za nedelju se predviđaju padavine, malo zahlađenje početkom sledeće nedelje, a od srede opet toplo.