2024. április 26., péntek

Szerbia nem importált Brazíliából húst

A brazil kormány attól tart, hogy az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió betiltja a húsimportot ebből a latin-amerikai országból, miután pénteken napvilágot látott egy hír, mely szerint néhány nagy brazíliai hústermelő cég éveken át romlott húst exportált.

A szövetségi rendőrség a Romlott hús akció keretében három feldolgozóüzemet bezárt, 21-ben pedig még folyik a vizsgálat, mert fennáll a gyanú, hogy egyes cégvezetők ellenőröket és politikusokat fizettek le a romlott hússzállítmányok exportjának engedélyezése érdekében. Kína a napokban ideiglenesen leállította a brazíliai húsimportot.

A szerbiai mezőgazdasági minisztériumban azt állítják, hogy Szerbia nem importált Brazíliából húst. A határátkelőkön rendszeresen ellenőrzik az országba érkező élelmiszer-szállítmányokat. A tárca szakszolgálata az egész ország területén tervszerűen és rendszeresen végzi az ellenőrzéseket.

Brazília a világ vezető marha- és csirkehúsexportőre, 150 országba szállít húst. Kormányának kimutatása szerint tavaly 5,9 milliárd dollár értékben szállított külföldre csirkehúst, a marhahús-exportból pedig 4,3 milliárd dolláros bevételt valósított meg.