2024. április 26., péntek

A megelőzés a legfontosabb

Az elmúlt hat hónapban Újvidéken nyolc gyermek sérült meg a gyalogátkelőn történő átkelés során. Mindegyik balesetet a járművezetők idézték elő, a vizsgálatok során megállapították, hogy hibát követtek el.

A gyerekeket minden alkalommal figyelmeztetni kell, hogy nézzenek szét az úttestre lépés előtt – a megelőzés a legfontosabb (Dávid Csilla felvétele)

A gyerekeket minden alkalommal figyelmeztetni kell, hogy nézzenek szét az úttestre lépés előtt – a megelőzés a legfontosabb (Dávid Csilla felvétele)

A legutóbbi, ominózus eset pár nappal ezelőtt történt, amikor egy Fiat Punto típusú személygépkocsi vezetője a Kraljević Marko utca és az I. Péter király sugárút kereszteződésénél, a gyalogátkelőhelyen elütött egy 11 éves kislányt. A pórul járt diákot fej- és kézsérülésekkel kórházba szállították. Barátnője, akivel együtt haladtak át a gyalogátkelőn szerencsésebb volt, megúszta sérülések nélkül. Az eset kissé furcsa, mert az említett gyalogátkelőhelyen egy másik személygépkocsi megállt, hogy átengedje a két kislányt az úton, a Puntót vezető személy azonban nem állt meg, és elütötte az egyik kislányt. A közlekedési szakértők szerint a szerencsétlenségek nagy részét a felelőtlen viselkedés okozza, és csak nagyon kis százalékban történnek olyan esetek, amikor nem okolható senki a bajért. A 021.rs hírportáljának az újvidéki rendőrségen elmondták, hogy az elmúlt hónapokban elkövetett gázolásos esetek mindegyikében szabálysértési eljárást indítottak a felelőtlen autóvezetők ellen. A gázolók azonban sokkal szigorúbb büntetéseket kaptak volna abban az esetben, ha már elfogadták volna az új, közlekedésbiztonsági törvénytervezetet, amelyet a parlament továbbra sem tűzött napirendre. Az új törvénytervezet szerint a gyalogátkelőhelyeken elkövetett gázolás miatt a vezetői engedélyt bevonják 8 hónapra, és 120 000 dináros büntetést rónak ki, valamint 14 büntetőponttal „gazdagodnak” a felelőtlen vezetők.

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság tagja a 021.rs hírportáljának elmondta, hogy a legfontosabb mégis a megelőzés.

– Nagyon fontos a gyerekeknek minden alkalommal elmondani, hogy vigyázzanak, amikor átkelnek az úton, nézzenek szét, mert csak így kerülhető el a szerencsétlenség. Nem kell feltétlenül az új törvényre várni, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor a gázolásra. Mindig is voltak felelőtlen járművezetők, akik nem figyelnek oda a gyalogosokra, ezért nem kell életünket rájuk bízni, legyünk óvatosak – magyarázta a közlekedésbiztonsági szakértő.