2024. április 26., péntek

Elkészült az egyes számú rendelő

A tizenöt évnél fiatalabb migránsok egészségügyi ellátását is itt végzik majd

Befejeződtek a Kumičić utcai egyes számú Egészségháznál a decemberben megkezdett munkálatok, melyek jóvoltából a rendelő kapacitása kibővült. A munkálatokat a német kormányon által az ASB 55 ezer euróval támogatta.

Az ASB nemcsak a munkálatokat támogatta, hanem két járművet is adományozott (Fotó: Gergely Árpád)

Az ASB nemcsak a munkálatokat támogatta, hanem két járművet is adományozott (Fotó: Gergely Árpád)

– A kapacitással együtt az egészségügyi ellátás minősége is javul, hiszen ebben a rendelőben több mint tízezer orvosi karton van, illetve tehermentesítjük a Gyermekgyógyászati Rendelőt is, ahol eddig a migráns gyermekek és fiatalok egészségügyi ellátását végezték, hiszen arra ezentúl itt kerül majd sor – nyilatkozta Bogdan Laban polgármester, hozzátéve, az ASB évek óta partnere a szabadkai önkormányzatnak, s 2015 óta, vagyis a migránskrízis megjelenése óta közel 500 ezer eurónyi támogatást folyósított a városnak, többek között a befogadóközpont kiépítésére.

Gordan Velev, az ASB szerbiai igazgatója elmondta, nagyon jó együttműködést valósítanak meg a városvezetéssel, s reményét fejezte ki, hogy a rendelő új szárnyában hamarosan megkezdődik a munka.

– Az ASB nemcsak a munkálatokat támogatta, hanem két járművet is adományozott, az egyik járművet a Kolevka Gyermekotthon, a másikat pedig az Egészségházak használja a migránsok, valamint a betegek szállítására. Úgy véljük, hogy ha egy várost érint a migránsválság, akkor teljesen normális, hogy nem csak az ebből eredő problémák orvoslásában segítünk, hanem a helyi önkormányzatot is próbáljuk erősíteni – mondta az ASB szerbiai igazgatója, akitől megtudtuk, az idén még egy projektum megvalósítását tervezik, mégpedig a Balzac utca aszfaltozását, a munkálatok értéke pedig a tervek szerint 200 ezer eurót tesz ki.

Gordan Velev reményét fejezte ki, hogy a rendelő új szárnyában hamarosan megkezdődik a munka (Fotó: Gergely Árpád)

Gordan Velev reményét fejezte ki, hogy a rendelő új szárnyában hamarosan megkezdődik a munka (Fotó: Gergely Árpád)

A rendelőt hamarosan teljesen felszerelik, és még egy orvosi csapatot alakítanak, melynek tagjai a migránsok egészségügyi ellátását végzik majd. Dr. Mila Bogdanović Dujmić, a Szabadkai Egészségházak igazgatónője elmondta, a szabadkai orvosok és az egészségházak igen leterheltek, ennek ellenére minden esetben sikerült orvosi ellátásban részesíteni a migránsokat és az is könnyítést jelent, hogy immár a befogadóközpontban is dolgozik egy orvosi csapat.

– Ez a rendelő megkönnyíti majd a munkánkat, hiszen a 15 év alatti migráns gyerekeket itt fogjuk ellátni, de senkit sem utasítunk vissza, akinek orvosi ellátásra van szüksége, és természetesen az egyes számú rendelő a helyi lakosság szükségleteit is kielégíti majd. Múlt évben mintegy ezernégyszáz migránst, közöttük hozzávetőlegesen ezer olyan gyermeket vizsgáltunk meg, akik a város területén, akár a befogadóközpontban, akár a határnál tartózkodtak. A határövezetben egyébként igen sok gyermek volt, akikhez a védőnőink is kilátogattak – tudtuk meg az igazgatónőtől.