2024. április 26., péntek

Béke, szabadság, egyetértés

Adán ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek a magyar forradalomra és szabadságharcra

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára emlékeztek tegnap Adán, a Damjanich-emlékműnél az anyaország, az MNT, a községi önkormányzat, a pártok, az egyház, a közintézmények, a civil szervezetek képviselői és a lakosok. A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör által szervezett emlékműsort a hagyományápoló kör fiataljainak és a Pergető tamburazenekarnak a zenés-irodalmi összeállítása nyitotta meg, majd dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi üzenetét. Ezután ünnepi beszédet mondott az anyaországból dr. Szili Katalin autonómiaügyi miniszterelnöki megbízott és Kalmár Ferenc szomszédságpolitika fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, valamint Pétervári Attila, a VMSZ adai vezetője, illetve a szervezők nevében Gruber Ferenc köszöntötte a jelenlévőket.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Szili Katalin beszédében arra biztatott, hogy teremtsünk magunk között békét, legyen szabadság, és legyen közöttünk mindvégig egyetértés, hogy tudjunk összefogni azokért a célokért, amelyekért ebben a nemzetben, ebben az Európában közösen kell küzdenünk. Hangsúlyozta, kellenek biztos pontok az életünkben, amelyek összekötnek bennünket, és ugyanazt az értékvilágot jelentik mindannyiunk számára. Ezek ma is a szabadság, a függetlenség és a nemzeti összetartozás. Kiemelte, a szabadság a magyar nép nyelvének és identitásának a megőrzését is jelenti, a függetlenség pedig, hogy tudjunk önállóan dönteni a sorsunkról, így ezt megtehesse a vajdasági magyar közösség is a saját szülőföldjén. A nemzeti összetartozás jegyében folytatott küzdelemben pedig fontos, hogy az itteni magyarság határozza meg, mit szeretne, és olyan körülményeket teremtsen, hogy az itt élők jól érezhessék magukat, és azon gondolkodjanak, hogyan tudnak családot alapítani, hogy legyen száz év múlva is magyar szó Adán.

Kalmár Ferenc ünnepi szónoklatában az összefogás szükségességét hangsúlyozta nemcsak nemzeten belül, hanem a nemzetek között is. Kiemelte, hogy Magyarország a szomszédaival az összefogást szorgalmazza, hiszen olyan kihívásokkal áll szemben Európa, amelyeket csak összefogva lehet megoldani, legyen az a migráció vagy gazdasági kérdés. Kiemelte, Magyarország kormánya azon van, hogy olyan keretet teremtsen a vajdasági magyarságnak, hogy az megőrizhesse az identitását, és fejlődhessen. Pétervári Attila a magyarság egyik legnagyobb történelmi eseményének nevezte a magyar forradalmat és szabadságharcot. Összefogásra és egységre szólított fel a márciusi ifjak példáját követve a magyar közösség érdekében.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Az ünnepség végén Damjanich János emlékművénél koszorúzott: Magyarország kormányának nevében dr. Szili Katalin és Kalmár Ferenc, a Szabadkai Főkonzulátus részéről dr. Rusz Radován, valamint a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében mgr. Hajnal Jenő, Jerasz Anikó és Krizsán Vilmos. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének nevében Bús Ottó és Pék Zoltán helyezte el a megemlékezés virágait, Ada község önkormányzatának képviseletében Bilicki Zoltán és Búcsú Attila, illetve a VMSZ Ada községi helyi szervezeteinek nevében Pétervári Attila és Rigó Flórián koszorúzott. A Millecentenáriumi Emlékbizottság nevében Szabó Szabados Ilona, Gruber Ferenc és Tóth László helyezett el koszorút, a Vadvirág HK részéről Varga Lívia és Lajkó Szilvia, a törökfalui Százszorszép ME képviseletében Nagy Rózsa és Csuzdi Judit, a VMDP nevében pedig Györe Béla.