2024. április 26., péntek

A zászlót ne hagyjátok!

Ünnepi műsor Topolyán a magyar szabadságharc tiszteletére

Topolyán a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében vasárnap este ünnepi műsort tartottak A zászlót ne hagyjátok! címmel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A rendezvényen a helybeli Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakosztályai, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szavalói, valamint az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai vettek részt. A program a Himnuszt követően a meghívott rangos vendégek köszöntő szavaival kezdődött. Az első felszólaló Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja volt, aki elmondta:

– Ez az ünnep összeköt minket. Összeköt minket a kitűzött kokárda, bárhol vagyunk is a világon. Az, hogy együtt vagyunk, bizonyítja azt, hogy együtt érzünk, hogy a forradalomnak volt értelme, és van jövője. Köszönöm, hogy együtt ünnepelünk!

Az est másik felszólalója Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője volt.

– Azért gyűltünk itt össze ma este, hogy a forradalmat és szabadságharcot ünnepeljük, történelmünk meghatározó eseményét, amely a nemzetté válás kiváltója volt, és amely az összetartozás egyik kifejezője Zsolnától Székelykevéig, Pozsonytól Brassóig, de talán azt is mondhatnám, Los Angelestől Tokióig, tehát mindenhol a világon, ahol magyarok élnek. A szabadságharc a polgári átalakulás egyik kiváltója volt, és a boldog békeidők előidézője, azoknak a boldog békeidőknek, amely időszak a kiegyezést követően az első világháború kitöréséig felvirágzást hozott minden tekintetben – fogalmazott Pásztor, majd a szabadságharc előzményeinek és történéseinek ismertetését követően így folytatta beszédét: – Most, amikor nagyon sokan temetik ezt a közösséget, a vajdasági magyar közösséget, azt gondolom, nagyon sokat mondhatnak Kossuth Lajos gondolatai, aki ezt vallotta: Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újrakezdeni. Az 1848-as forradalomnak két tanulsága van: az egyik az, hogy az ellentéteket félre kell tenni, és a nemzeti egységre kell törekedni annak érdekében, hogy az elképzeléseinket sikerre vigyük; a másik tanulság pedig az, hogy szövetségesek nélkül a céljainkat nem tudjuk elérni, ez lett az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc veszte is rövid távon; ma is szövetségesekre van szükség. Köszöntőmet azokkal a szavakkal zárnám, amelyekkel a tizenkét pont is zárult: Egyenlőség, szabadság, testvériség! – hangzott el az ünnepség elején.

A rendezvényen több magas rangú köztársasági, tartományi, nemzeti tanácsi és helyi önkormányzati tisztségviselő is részt vett, valamint a helyi közösségek, illetve Topolya testvértelepülései, Jánoshalma és Szentes képviselői is.

A Kodály központ hagyományos március 15-ei műsorában a néptáncosok fellépése mellett szavalatok, megzenésített versek, népdalok hangzottak el, és a program, amelyet Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna szerkesztett, a szabadságharc történetét mesélte el. Az előadók között ott volt a Cirkalom, a Szélszirom és a Szelence táncegyüttes, a Csalóka és a Fokos zenekar, Tóth Péter Lóránt versmondó, valamint a már említett Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületánek fiatal szavalói, ami azt bizonyítja, hogy az intézmények közötti együttműködés sikeres tud lenni. A dalszerző Szerda Balázs és Szerda László volt.