2024. április 26., péntek

Megemlékezés és falunap Horgoson

Magyarkanizsa községben elsőként Horgoson adóztak közös főhajtással az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A szombati megemlékezés ugyanakkor egybekapcsolódott egy másik jelentős ünneppel, ugyanis március 11-én 1771-ben ezen a napon vette meg a falu alapítója, Kárász Miklós, a mai Horgos területét Mária Teréziától.

(Fotó: Kónya Róbert)

A megemlékezés a Kossuth-emléktábla megkoszorúzásával kezdődött, ahol elhelyezték virágaikat a községbeli elöljárók, továbbá a testvárosi küldöttség is, miután a horgosi asszonykórus előadta a Himnuszt, egyik tagjuk szavalattal emelte az ünnep varázsát, Fekete Zsanett pedig összefoglalta a történelmi esemény jeles pillanatait.

Menyhárt Attila vezető konzul a Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében, Nyilas Leonov Anita az MNT, Sors Róbert  és Samu Tibor Horgos helyi közösség, Huzsvár Ervin, Rövid Jenő, Fejsztámer Róbert a VMSZ községi szervezete, Túrú Károly, Vass Zoltán a VMSZ helyi szervezete, Farkas Árpád a balatonboglári Csere Kálmán cserkészcsapat, míg Öttömös község képviseletében Dobó István koszorúzta meg a Kossuth-táblát.

Ezt követően a templomkertben lévő Kárász-család sírboltjánál és Kárász Benjamin emléktáblájánál folytatódott a programsorozat, ahol a Fülemüle leánykórus mellett Nagygyörgy Zoltán helytörténész szavait tolmácsolta Sors Róbert.

A falunapi művelődési műsor pedig a művelődési házban bonyolódott le, az Iringó civil szervezet közreműködésével Horgost bemutató kiállítást, a hagyományápolók munkáiból pedig kézimunka-kiállítást nyitottak.

Juhász Bálint, a VMSZ elnökségének tagja és Fejsztámer Róbert községi elnök, Magyarkanizsa polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, a kultúrműsorban a helyi óvodások és általános iskolások mellett felléptek a zeneiskola növendékei, a Bartók Béla Művelődési Egyesület népdal- és néptánccsoportjai, valamint zenekarai, a Barka hagyományápoló csoport, a horgosi József Attila Könyvtár és az Iringó civil szervezet tagjai is.

A megemlékezés és a falunap kapcsán Sors Róbert polgármester hangsúlyozta:

– A mai napig érezteti hatását a szabadságharc hőseinek tette. A magyar nép akkor megérezte azt, hogy szabadságra van szüksége, nem szabad másoktól függnie. Szellemisége a mai napig áthatja a magyarság létezését.