2024. április 26., péntek
MEZŐGAZDASÁG

Új támogatási rendszer üzemanyagra

A földművesek üzemanyagköltségeit új támogatási rendszerrel kívánja csökkenteni a mezőgazdasági minisztérium – jelentette be Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Az új rendszert jövőre kezdik alkalmazni. Nedimović kifejtette, a rendszer a fizető kártyák elvén működik majd és a földművesek a termelés nagyságával összhangban kapják meg a támogatást.

Új rendszer készül az üzemanyag, az ún. kék dízel támogatására is. Mint Nedimović megjegyezte, ez a mezőgazdasági termelők számára olcsóbb üzemanyagot jelent majd. Arról még nem született döntés, hogy a földművesek részben vagy teljesen mentesülnének a jövedéki adó fiztése alól. A miniszter elismerte, hogy a mostani támogatási rendszer katasztrofális, írja a Tanjug.

Az Ivanjicára látogató miniszter azt is igérte, hogy megvédik a hazai földtulajdonosokat a külföldiekkel szemben. Az agrártárca vezetője hangsúlyozta, hogy az idevágó előírásokat szeptember elsejéig összehangolják az EU-s jogszabályokkal, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a föld ne kerülhessen külföldiek tulajdonába. Egyes uniós tagországok: Szlovénia, Szlovákia és Magyarország példája bizonyítja, hogy lehetséges az ilyen megoldás a piacliberalizációs kényszer ellenére – hangsúlyozta a miniszter.