2024. április 26., péntek

Könyvtárosnők napja

A Városi Könyvtár összejövetelt szervezett női dolgozóinak

A nemzetközi nőnap alkalmából alkalmi műsorral kedveskedett női dolgozóinak a Városi Könyvtár, az összejövetelre pedig meghívták az iskolakönyvtárak könyvtárosnőit is. Miután bemutatták a Szabadkai művésznők és írónők című kiállítást, amelynek szerzője Mile Tasić, a könyvtárosnőknek levetítették a Mirko S. Marković Könyvtárosnő című könyve nyomán készült kabarét, hogy végül az egybegyűltek egy fogadás során beszélgethessenek.

(Fotó: Lukács Enikő)

(Fotó: Lukács Enikő)

Ahogyan azt Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója elmondta, ezzel a programmal azon túl, hogy kellemes találkozásra adjanak lehetőséget, a nők szerepére is szerették volna irányítani a figyelmet.

– A kiállított könyvek is azt mutatják, mennyire hozzájárultak, és hozzájárulnak ma is a szabadkai nők e város kulturális életéhez. Azt az alaptézist is bizonyítják, hogy a szabadkai nők mindig is nagy hatással voltak városunk kultúrtörténetének fejlődésére. Megpróbáltunk kronológiai szempontból is kutakodni e kiállítás kapcsán, kíváncsiak voltunk rá, hogy a nő, mint szerző, mikor jelenik meg. Mi, szabadkaiak, büszkék lehetünk arra a tényre, hogy az 1852-ben alakult zsidó nők egyesülete a kezdetektől felkarolta a női alkotókat.

Mile Tasić felhívta a figyelmet arra, hogy a teremben nem csak a kiállított könyvek szerzői hölgyek, de a falakon lévő plakátok is hirdetnek női írók könyvbemutatóit és a kiállításnak otthont adó teremben megtalálható mellszobrok némelyike is női kéz munkáját dicséri.