2024. április 26., péntek
AZ EURÓPA TANÁCS KÜLDÖTTSÉGE VAJDASÁGBAN

Górcső alatt a demokrácia

Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke tegnap Újvidéken találkozott Lucia Kroonnal és Soeren Schumacherrel, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának jelentéstevőivel. Az ET delegációja azért tartózkodik Szerbiában, hogy elkészítse szokásos jelentését a helyi és a regionális demokrácia állapotáról. A helyzetfelmérést minden tagállamban megejtik.

Igor Mirović egyebek között arról tájékoztatta a vendégeket, hogy immár biztosítva vannak a tartományi és az országos szintű hatóságok együttműködésének tartós mechanizmusai. Együttes üléseket tartanak a tartományi és a köztársasági kormányok, és közös munkacsoportokat hoznak létre az egyes szektorok konkrét problémáinak megoldására. Példaként említette az iskolaépületek közös felújítását. A kormányfő azt is elmondta az európai vendégeknek, hogy Vajdaság területén alkalmazni kezdték a tartományban és a helyi önkormányzatokban foglalkoztatottakra vonatkozó törvényt, amellyel biztosítják a tisztviselők szakmai hozzáértését és depolitizálását. Kitért arra, hogy az országban konszenzus alakult ki a Vajdaság AT finanszírozásáról szóló törvény szükségességéről, és hogy ezzel a jogszabállyal tartósan meghatározzák a finanszírozási modellt.
Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke arra hívta fel az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa jelentéstevőinek figyelmet, hogy mekkora jelentőséggel bír a nemzeti tanácsokról 2009-ben elfogadott törvény. Bebizonyosodott, hogy ez a legjobb megoldás a kisebbségi identitás megőrzésére. Több mint hét évvel a jogszabály elfogadása után tovább lehet tökéletesíteni, és már bizonyos, hogy példaként szolgálhat a térség többi országának. Pásztor hangsúlyozta, hogy a Tartományi Képviselőházban hat nyelv van hivatalos használatban – nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is.