2024. április 26., péntek

Nagyberuházások és egyszeri segélyek

A topolyai helyi közösség az idén 69 millió dinárral gazdálkodik

Többször hallhattunk arról, hogy a helyi közösségek hatásköre folyamatosan szűkül, és egyre kevesebb beleszólásuk van egy-egy döntésbe. Ennek ellenére a mai napig fontos szerepet játszanak a közösségek életében. Így van ez Topolyán is, ahol a helyi közösség a rendelkezésére álló anyagi eszközöket igyekszik észszerűen felhasználni, illetve szétosztani. A topolyai helyi közösség tavaly mintegy hatvanmillió dinárból gazdálkodott – tudtuk meg Mirić Námesztovszki Kornéliától, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnökétől, aki azt is elmondta, hogy ez az összeg a helyi járulékból gyűlik össze, amelyet a munkavállalók, a gazdálkodók és a nyugdíjasok közösen juttatnak a kasszába.

Mirić Námesztovszki Kornélia (Benedek Miklós felvétele)

Mirić Námesztovszki Kornélia (Benedek Miklós felvétele)

Tavaly a rendelkezésükre álló összegből 21 millió dinárt fordítottak nagyberuházásokra, többek között a vízvezeték-hálózat felújítására: a hatos és a kilences körgyűrű kiépítése kezdődött el. A beruházás a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság 14,1 millió dináros támogatásával valósult meg, és az idén újabb körgyűrűkkel bővül. A nagyberuházások közé tartozik emellett az utak betonozása, a járdák aszfaltozása is. Beszélgetőpartnerünk arra is kitért, hogy mindezeket a befektetéseket a helyi önkormányzat valósítja meg, ő az, aki pályázik, a helyi közösség a rendelkezésére álló eszközökből a szabályok szerint csupán hozzájárulhat a munkálatokhoz, tehát partnerként jelenik meg.

A fennmaradó összeget a korábban elfogadott terv szerint százalékarányosan használták fel – nyilatkozta Mirić Námesztovszki. Az újszülötteknek egyszeri támogatásként fejenként húszezer dinárt juttattak tavaly, 125 alkalommal, de az elhalálozottak esetében is egyszeri segélyként tízezer dinárt adományoztak a hozzátartozóknak, ezen a címen 99 kifizetés történt 2016-ban. Minden év elején pályázatot írnak ki a civil szervezetek, sportegyesületek, művelődési intézmények részére. A kifizetések negyedévente történnek, és az elbírálás egy átlátható pontrendszer alapján történik. Emellett támogatták az oktatási intézmények, általános és középiskolák, a Társult Iskolák Szervezete, a zeneiskola, valamint az óvodák működését is, de az egészségház is támogatásban részesült, csakúgy, mint az egyházak. A helyi közösség hatáskörébe tartozik emellett zöld felületek karbantartása is, a tóparton, az utak mellett.

A szükséges munkálatok elvégzésére a helyi közösség nem rendelkezik saját munkaerővel. Az utóbbi években a tartományi szervek támogatásával közmunkásokat tudtak alkalmazni a helybeli Telekrendezési Közvállalaton keresztül. Így volt ez tavaly is, és a helyi közösségben jelenleg is hét személyt alkalmaznak, akik a téli hónapokban az utakat tisztították, sózták, jelenleg pedig a fákat metszik.

– A polgárok a panaszaikkal sokszor hozzánk fordulnak. Mindenkit meghallgatunk, és ahol tudunk, segítünk, akkor is, ha nem a mi hatáskörünkbe tartozik a probléma; ha kell, megírjuk a kérvényt és továbbítjuk a Komgradhoz, a Telekrendezési Közvállalathoz vagy ahova épp tartozik az eset. A helyi közösség irodája nyitva áll a polgárok előtt, és senkit nem hagyunk válasz nélkül. Az a tapasztalatunk, hogy a polgárok úgy érzik, hogy ha mi továbbítunk valamilyen kérvényt, akkor annak nagyobb súlya van – nyilatkozta Mirić Námesztovszki, aki azt is elmondta, hogy munkatársai most is az utcákat járják, hogy felmérjék, hol van szükség betonozásra, aszfaltozásra. Mivel tavaly későn lett kiírva az utak karbantartására vonatkozó pályázat, a munkálatok még folynak, de az idén szeretnék elérni, hogy idejében kiírják a közbeszerzéseket, hogy a munka folyamatos legyen.

Az elnök asszony emellett szót ejtett az idei évre vonatkozó tervekről is. A 2017-es pénzügyi terv körülbelül 69 millió dinárral számol, s ezt a tavalyihoz hasonló arányban osztanák szét. Nagyberuházásokra ezúttal 28 millió van előirányozva. A helyi közösség legaktuálisabb pályázata március hetedikéig van nyitva az itt bejegyzett civil szervezetek, sportegyesületek, művelődési intézmények stb. részére.