2024. április 26., péntek

Préló Bajsán

Idén új „sportágak” is szerepeltek a hagyományos versenyszámok között
Új versenyszám volt a csutkatorony-építés (kép: Lakatos János)

Új versenyszám volt a csutkatorony-építés (kép: Lakatos János)

Szombaton került sor a legnagyobb volumenű bajsai hagyományőrző eseményre, a Prélóra. A rendezvényt 12. alkalommal szervezték meg, és ezúttal is az általános iskola tornaterme biztosított számára helyszínt. Az idén 13 csapat érkezett a találkozóra, köztük voltak magyarországiak és szlovákiaiak is. A hagyományokra épülő versenyszámok a zsíros kenyeres, töpörtős reggeli után kezdődtek. A szervezők ez alkalommal két új versenyszámot is bevittek a megmérettetések sorába, a tojásírást és a csutkatorony-építést.

A versenyszámok szüneteiben a házigazdák és a vendégek zenés, énekes, táncos produkciókat mutattak be, és természetesen a kézműves vásár sem maradt el. A bajsaiak ez alkalommal is jó házigazdák módjára látták vendégül a csapatokat, a kotlában több, mint 900 szárma főtt ebédre.

A 12. Prélót Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő nyitotta meg. Kovács első alkalommal vett részt a rendezvényen, elmondása szerint nagyon örült a meghívásnak.

– Rendkívüli fontos a civil szervezetek és művelődési egyesületek munkája, hogy megőrizzük azokat a szokásokat, hagyományokat, amelyeket jó lenne átadni a következő generációknak is. Ez nagyon fontos az önazonosság megőrzése, az összefogás és közösségünk megmaradása szempontjából – mondta el a képviselő a rendezvény kapcsán, majd arról is szólt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány és a tartomány pályázati úton támogatja az ilyen jellegű rendezvényeket és civil szervezeteket. Az MNT nyitott különböző ötletek befogadására, és a civil szervezetek nyugodtan fordulhatnak hozzá – fogalmazott Kovács.

A Préló fő szervezője ez alkalommal is a Testvériség Művelődési Egyesület és a bajsai helyi közösség voltak, de a munkában részt vett a falu összes civil szervezete.