2024. május 5., vasárnap

Szíria – Sokan meghaltak biztonsági szervek elleni homszi merényletekben

Legalább 42 ember halt meg szombaton a szíriai kormányerők kezén lévő Homsz városában az állambiztonsági hivatal és a katonai hírszerzés helyi parancsnoksága ellen elkövetett, összehangolt öngyilkos merényletekben.

A damaszkuszi kormány válaszul leszögezte, hogy a "barbár" terrortámadás nem rettenti el a szíriai terrorcsoportok elleni hadjáratának folytatásától.

Az áldozatok valamennyien a biztonsági szervek tagjai voltak - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport és a szíriai állami televízió. A halottak között van a katonai hírszerzés helyi parancsnoka, Haszan Dabul is - tette hozzá a homszi kormányzó.

A megtámadott hivatalok az ország harmadik legnagyobb városának két központi kerületében vannak - tette hozzá Rámi Abder-Rahmán, az angliai központú OSDH vezetője. A két helyszínen három-három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, egyes források szerint az épületeken belül - közölte. Az állami tévé szerint a robbantások után fegyveres merénylők rohanták meg az épületeket. A két támadásnak sok sebesültje is van, de számuk egyelőre nem ismert.

Az összehangolt támadás elkövetőjeként az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó, Dzsebhat as-Sám nevű szervezet (a korábbi an-Núszra Front) jelentkezett.

Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet, aki a damaszkuszi kormány főtárgyalója, kijelentette, hogy a homszi terrortámadás a Genfben zajló szíriai béketárgyalásoknak címzett üzenet volt, amit nem fognak figyelmen kívül hagyni.

"A Homsz városát ért terrortámadás üzenet Genfbe a terrorizmus támogatóitól, és mi mindenkinek azt mondjuk, hogy az üzenetet megkaptuk, és ez a bűncselekmény nem múlik el észrevétlenül" - mondta Dzsafari Genfben újságíróknak az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottjával, Staffan de Misturával tartott szombati találkozója előtt.

A szíriai külügyminisztérium ezzel párhuzamosan arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ítélje el a Homszban elkövetett öngyilkos robbantásokat, és kettőzze meg a terrorizmus felszámolására irányuló erőfeszítéseit. A Damaszkuszban kiadott külügyi nyilatkozat ugyanakkor hangsúlyozta: az ilyen terrorcselekmények nem fogják elrettenteni a szíriai hadsereget attól, hogy folytassa hadjáratát az országban tevékenykedő terrorcsoportok ellen, amelyek nemcsak Szíria, de a térség és az egész világ biztonságát is fenyegetik.

Pénteken 77 emberrel, nagyobbrészt civilekkel végzett egy öngyilkos autóbombás merénylő az észak-szíriai el-Báb város közelében, amely az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet második legfontosabb szíriai fellegvára volt előző napi elfoglalásáig. A merénylő az el-Bábtól nyolc kilométerre északra lévő Szuszian faluban, két olyan épület előtt robbantotta fel autóját, amelyekben a lázadók katonai, illetve biztonsági főhadiszállása volt. A tett elkövetőjeként az IÁ jelentkezett.