2024. április 26., péntek

Foglalkoztatási esély vak fiataloknak

A zombori székhelyű Vajdasági Fiatalok Művelődési Központja márciusban indít képzést Use sound to watch around elnevezéssel az Erasmus+ program keretében a fiatalok számára, akik később hangdizájnerként, hangmesterként helyezkedhetnek el. Köztük vakok és látássérültek, erre utal a projektum elnevezése, mely szerint „használd a hangot, hogy körülnézz”. Željka Milošević projektumvezető, a zombori Petar Konjović Zeneiskola hárfaművésze és tanárnője immár hét esztendeje vesz részt a fiatalok szociális problémáit a művészet által kezelő nemzetközi projektumokban. A mostanihoz az adta az ötletet, hogy a zenedében egy vak tanulója is volt.
A mostani projektumban 40 szerbiai, albániai, montenegrói, bulgáriai, törökországi, görögországi és olaszországi képviselő vesz részt, akik képzéssel és az ifjúság szociális problémáinak megoldásán dolgoznak. Minden ország egy vak képviselőt is delegál a csoportjába.
A május derekáig tartó képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a hang és a zene dizájnját, illetve azon területeket, ahol az ilyen ismeretek lehetőséget nyitnak a látásproblémákkal küzdő személyek elhelyezkedésére, például a rádiózásban, vagy a zenei anyagok internetes értékesítésében.
A képzés Újvidéken, illetve a résztvevők anyaországában zajlik, majd Törökországban zárul.
A Vajdasági Fiatalok Művelődési Központja (Kulturni centar mladih Vojvodine) 2003-ban alakult zombori székhellyel, és a művészet, a művelődés népszerűsítésével foglalkozik a fiatalok érdeklődésének felkeltése érdekében.