2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Kaotikus stadionproblémák

Az Újpest nem lehet újpesti, és még a pálya talaja is alkalmatlan a játékra

A múlt hét végén különösebb meglepetések nélkül indult az OTP Bank Liga idei első, 20. fordulója. A legnagyobb izgalmakat a Vasas–Haladás mérkőzés jelentette, pedig azt le sem játszották. Azt már megszokhattuk, hogy a felújítások és építések miatt sok csapat kénytelen albérletben futballozni, de a Szusza Ferenc Stadionnal kapcsolatos dolgok teljesen abszurddá váltak.

Az Újpest FC hazai pályáját tavaly elkezdték felújítani, de nem sikerült határidőre átadni. Akkor arról szóltak a pletykák, hogy a munkálatok során az egyik lelátó életveszélyessé vált, ezt ugyan cáfolták a felek, de csak nem akart megszületni a megoldás a csapatot működtető kft. és a pályával rendelkező Újpesti TE között.

Őze István, az UTE elnöke azt szerette volna, ha az Újpest játszik az újpesti stadionban. De ahhoz szükséges lett volna, hogy az MLSZ által megvásárolt és felszereltetett beléptetőrendszert – amelyet a felújítás idejére leszereltek – ismét üzembe állítsák. Erre azonban az Újpest futballvezetői nem voltak hajlandók. Bejelentkezett viszont a Vasas, amelynek Fáy utcai stadionját éppen a földdel tették egyenlővé, hogy felépüljön egy új létesítmény. Az angyalföldiek vállalták a beléptetőrendszer beszerelését, a stadion pedig megkapta a használatbavételi engedélyt. Így az a faramuci helyzet állt elő, hogy az Újpestnek Kecskemét maradt az otthona tavaszra, a Vasas pedig játszhatna a Szuszában, ha a pálya talaja erre lehetőséget adna. Az ugyanis olyan állapotban volt, hogy a Haladás elleni bajnoki elmaradt (szerencse, hogy a szombati Haladás–Újpest meccsnek Sopron ad otthont).

Ennél sokkal viccesebb volt a balmazújvárosi eset, ahol szintén elmaradt a hétvégi NB II.-es meccs, noha a 400 millió forintból felújított stadion gyepét alácsövezték, és a helyi termálvízzel fűthetővé tették. De hogy ez működjön is, olyan mennyiségű hőt kellett volna levenni a hatvanfokos termálvízből, hogy húszfokos maradt volna, nem beszélve arról, hogy egy ilyen pályafűtés hosszú távú üzemeltetése akkora költséggel járna, amelyet a helyi önkormányzat nem tudott vállalni.

A Monty Python sorozatot idéző kitérő után kicsit beszéljünk a futballról is, mert éppen az Újpest volt a szenvedő alanya a Videoton remeklésének. A felcsúti mérkőzésen – hiszen Fehérváron is a daruk és kőművesek dolgoznak – ugyan a vendégek szereztek vezetést, de aztán beindultak a délszláv légiósok. Marko Šćepović két gólt vállalt, betalált a bosnyák Anel Hadžić és Asmir Suljić is, az ötödik találatot pedig a zöld-foki-szigeteki Stopira szerezte (5:1). A fehérváriak a hét végén megerősíthetik vezető helyüket, hiszen a Ferencvároshoz látogatnak, és egy győzelemmel kilencpontosra növelhetik előnyüket.

A Fradi éppen az ellenkezőjére készül, címvédőként nyernie kell, ha nem szeretne messze kerülni a dobogótól. Thomas Doll edző a szezon előtt azt mondta, teljesen más Fradit lát majd a közönség az őszihez képest. „Új játékosaink beilleszkedtek, a sérültjeink felépültek, szinte teljes kerettel várhatjuk a mérkőzést. Minőségi változások történtek a csapatban, ez pedig elengedhetetlen a tavaszi szezonunk sikerességéhez” – nyilatkozta. Ehhez képest a debreceni idénynyitó harmatosra sikeredett, a gól nélküli döntetlen során még nem az ígért játékot láthatták a szurkolók.

A bajnokság második helyén a Honvéd áll, amely az MTK 2:1-es legyőzésével sorozatban negyedszer nyert, és hét bajnoki óta veretlen. A kispestiek ezúttal a Debrecent fogadják, abszolút esélyesként. A Vasas meccs nélkül is maradt a harmadik, azaz a vesztett pontokat tekintve tartja a lépést a vetélytársakkal. Ha a pálya talaja is úgy akarja, akkor végre játszhatnak (bár a klub honlapja szerint a klubvezetés az időjárás kiszámíthatatlansága miatt keres egy alternatív helyszínt is), és a Gyirmót ellen megmutathatják, hogy sikerült a téli felkészülés.

A Mezőkövesd tartotta jó formáját, a Puskás Akadémiához szerződött Pintér Attila helyét Tomislav Sivić vette át, és a borsodi rangadón már vele nyert a csapat 3:0-ra a Diósgyőr ellen. A kövesdiek a hazai pályán még mindig veretlen Paksnál vendégeskednek, míg a Diósgyőr az MTK-t fogadja.

A 21. forduló programja

Február 25., szombat: Haladás–Újpest (15.30), Diósgyőr–MTK (15.30), Paks–Mezőkövesd (15.30), Vasas–Gyirmót (15.30), Honvéd–Debrecen (15.30), Ferencváros–Videoton (18.00).