2024. április 26., péntek
KÉZILABDA

Lazarov megelégelte az üres lelátókat

Felkapta a fejét a kézilabdavilág arra a hírre, mely szerint a világ egyik legjobb játékosa, a macedón Kiril Lazarov elhagyja a Barcelonát, és Franciaországba szerződik, de nem a sztárokat folyamatosan vásárló PSG-t, hanem a bronzérmes Nantes együttesét erősíti majd.

A május 10-én 37. születésnapját ünneplő játékos a Balkan Handball szakportálnak hosszabb interjút adott, amelyből igyekeztünk a legérdekesebb dolgokat kiragadni.

Habár sokan arra számítottak, hogy Lazarov – aki három éve a Handball-Planet.com szavazásán mindig az első helyen végez a világ legjobb kézilabdázóinak rangsorolásában – a pályafutása végén 17 év légióskodás után hazatér Macedóniába, a jobbátlövő a Nantes-ot választotta.

Nagyon sok álmatlan éjszakám volt a döntés meghozatala előtt. A Nantes az elmúlt időszakban megmutatta, hogy nagyok az ambíciói, s lépésről lépésre közelít az európai élvonal felé. A bajnokságban hét góllal verték meg a PSG-t, ami nem kis fegyvertény. Mielőtt rábólintottam volna az ajánlatukra, beszélgettem Enteriosszal, aki klubtársam volt a Ciudad Realban, most pedig segédedző a Nantes-nál. Sok pozitív dolgot mesélt a klubról, a működéséről és a terveiről is. Az is motivált, hogy szeretném kipróbálni magam ebben az erős ligában, vágyom a telt házas mérkőzésekre, az izgalmas végjátékra, a kiélezett küzdelemre, olyan helyzetekre, ahol az utolsó is legyőzheti az elsőt. Hét éve játszom a spanyol bajnokságban, az Asobalban, ahol üresek a lelátók, és a színvonal is alacsony. Folyamatosan azt várjuk, hogy jöjjön egy BL-meccs, hogy egy komoly találkozón lépjünk pályára. Nekem nagyon hiányzik a versenyzői adrenalin, ami a játékost megfelelő formában tartja – nyilatkozta Lazarov, aki elárulta, ezenkívül mi motiválta még:

Az is motivált, hogy szerettem volna az aktuális világbajnok bajnokságában pályára lépni. Nagyon sok ország kézilabdaiskoláját kijártam – Magyarország, Spanyolország, Horvátország –, s ez az újabb csakis a hasznomra válhat. Nem mellékesen még egy nyelvet megtanulhatok, ezt pénzben ki sem lehet fejezni – mondta Lazarov, aki hozzátette, a francia bajnokság egyre erősebb, és szép lassan megközelíti a Bundesligát, mivel a franciák nagyon szervezettek. Lazarov szerint több ilyen erős bajnokság kellene, mert akkor a kézilabda népszerűségben megközelítené a labdarúgást, amelytől sajnos még nagyon távol van.

Sokan azt jósolták, hogy a Vardar a Kielcébe távozó Alex Dujshebaev helyére majd Lazarovot szerződteti, a macedón klub azonban a lett Dainis Krištopānst igazolta le. Lazarov szerint ezzel nincs semmi baj, hiszen nekik megvannak a saját elképzeléseik, és azt megvalósítják.

Ami a válogatottat illeti, Lazarov elmondta, hogy egy hónappal a kontinensbajnokságon megszerzett 15. hely után hogyan látja a nemzeti együttest:

Ha mindent összegezek, akkor a kép pozitív. Új olimpiai ciklus kezdődött, Macedónia pedig fiatalításba kezdett az idősebb játékosok segítségével. Lino Červar pontosan tudja, mit csinál és mit akar. Az eredmények is egyre jobbak lesznek, s nemcsak ez a fontos, hanem az is, hogy a kézilabda jövője az elkövetkező 15 évre biztosítva lesz. Červart egyesek imádják, mások utálják, az ő esetében nincs középút. Az én véleményem, hogy nem is tudjuk felfogni, milyen kaliberű edzővel van dolgunk, csak akkor ébredünk majd rá, ha elveszítjük. Červar játékosokat nevel fel, és nekünk pont erre van szükségünk. Emlékezzünk csak vissza a Kometalra, amely női Bajnokok Ligáját nyert, mára pedig megszűnt. Miért? Azért, mert a 16 játékosból 14 légiós volt. A női ligánk és a válogatottunk mintha nem is létezne…