2024. április 26., péntek

Néhány nap múlva lesz válasz

A miniszterelnök szerint nincsenek gondok a parlament működésével
Aleksandar Vučić (Ótos András felvétele)

Aleksandar Vučić (Ótos András felvétele)

Legkésőbb hétfőig kiderül, hogy az államfőválasztással egyidejűleg lesznek-e rendkívüli parlamenti választások is az országban, jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő, a Szerb Haladó Párt első embere és elnökjelöltje. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „a hétvégén vagy legkésőbb hétfőn” megszületik az ezzel kapcsolatos végleges döntés. Arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik megoldást tartja maga jobbnak, Vučić kifejtette: ha ezt megmondaná, rögtön tudni lehetne azt is, milyen lesz a végkifejlet. A parlament munkájával kapcsolatos nézeteinek kifejtésére felszólító újságírói kérdésre reagálva a kormányfő elmondta, nem az ő feladata, hogy kommentálja a képviselőház tevékenységét, örülne azonban, ha valamivel hatékonyabban végeznék a honatyák a munkát.

– A parlament az az intézmény, amelyiknek a feladata a kormány munkájának az ellenőrzése, bizonyos értelemben az államfőnek is van egy ilyen szerepe. Nem látom, hogy bármilyen problémák is lettek volna ezidáig – fogalmazott Vučić.

Hozzátette: nem fogja megengedni, hogy Szerbia visszatérjen a múltba és hogy újból olyan ellentétek alakuljanak ki a politikai színtéren, amelyek akadályoznák az ország gazdasági fejlődését.