2024. április 26., péntek

Kedvezményesebb az ár, de fizetni kell

Az állami fogorvosi rendelőkben a gyermekek, egyetemisták, munkanélküliek és kismamák részesülnek ingyenes ellátásban

Szabadkán a Poliklinikán, a kettes, a négyes, a hatos és a nyolcas számú egészségházban van fogorvosi rendelő a felnőttek részére. Az iskoláskor előtti gyermekeket a Gyermekorvosi rendelő földszintjén, az általános iskolás gyermekeket az Iskoláskorú gyermekek fogorvosi rendelőjében, valamint a Sonja Marinković, a Majsai úti és a Széchényi István általános iskolák fogorvosi rendelőiben fogadják. A középiskolás diákok az Ivan Sarić középiskola és a Svetozar Marković Gimnázium, illetve az Iskoláskorú gyermekek rendelőjében vehetik igénybe a fogászati szolgáltatásokat. Emellett Palicson, Csantavéren, Bajmokon és Tavankúton áll még fogorvosi rendelő a polgárok rendelkezésére.

Dr. Döme Adrianna a rendelőben (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Döme Adrianna a rendelőben (Fotó: Gergely Árpád)

A fogászati szolgáltatásokról dr. Kószó Ibolya gyermekfogorvossal, dr. Döme Adrianna fogorvossal, valamint dr. Milena Stanković Abadžić paradontológussal, a Fogászati Szolgálat vezetőjével beszélgettünk.

– A gyermekek fogászati ellátása a fogszabályzók kivételével ingyenes. A gyermekek, az általános iskolások és középiskolások, valamint a főiskolások és egyetemisták huszonhat éves korukig ingyenes állami fogászati ellátásban részesülnek. A hallgatók bármelyik fogászati rendelőben igényelhetik a fogorvosi szolgáltatásokat, akár az iskolások fogászati rendelőjében, az általános fogászati rendelőkben vagy a középiskolákban lévő rendelőkben. Orvosonként tíz-tizenöt pácienset tudunk fogadni, előre történő bejelentkezés alapján, de természetesen a sürgős eseteket is elvállaljuk. Amikor az iskoláskorú gyermekek általános szűrővizsgálatra jönnek, a fogorvosi ellenőrzést is megejtjük – magyarázta dr. Kószó Ibolya gyermekfogorvos.

IDŐBEN KELL KEZDENI

A doktornő többek között elmondta, hogy a szülőknek gyermeküket az első fogorvosi vizsgálatra kilenc hónapos korában kell elvinniük, annak ellenére, hogy a gyermeknek akkor még nincs foga, de a fogorvosok a szülőket hasznos tanácsokkal tudják ellátni. Kerülni kell a cukros italok fogyasztását, évente egyszer pedig javallott a fogászati kontrollvizsgálat. A gyermek a kontrollvizsgálatok alkalmával megismeri a fogorvost, a fogorvosi rendelőt, ha fogszuvasodás jelentkezik, már nem fél, így sokkal kényelmesebb a későbbi esetleges beavatkozás.

– Az iskoláskor előtti gyermekeknél a leggyakoribb fogbetegségek a cirkuláris káriesz, oka a nem megfelelő szájhigiénia, valamint, hogy a gyermek szinte állandó jelleggel rágcsál valamit, a tejfogak körül először fekete elszíneződés jelentkezik a fognyaknál, ahol a fog találkozik az ínnyel, majd ezt követően a fog egyszerűen csak letörik, csak a kis fekete fogcsonkok maradnak meg. A másik leggyakrabban előforduló fogbetegség a klasszikus káriesz. Amennyiben indokolt a fogszabályzó, a fogakat először rendbe kell tenni, kikezelni a szuvas fogakat, az eltörött tejfoggyökereket pedig ki kell húzni. Az általános fogorvosnak kell beutalót írnia a paradontológus fogszakorvoshoz, aki a továbbiakban a fogszabályzóval kapcsolatos tevékenységeket végzi – magyarázta dr. Kószó Ibolya.

ÖTÉVENKÉNT IGÉNYELHETŐ MŰFOGSOR

– A páciensek leggyakrabban fogfájás miatt jelentkeznek a fogorvosnál, ennek okozója szuvasodás vagy gyulladás, de a hatvan év feletti korosztály gyakran csak tájékozódni szeretne, főként a protézisekre vonatkozólag vannak kérdéseik – mondta dr. Döme Adrianna. – A hatvanöt évnél idősebb személyek, amennyiben rendelkeznek az egészségügyi hozzájárulás (participáció) fizetése alóli felmentéssel, az egészségügyi biztosító jóvoltából ingyenesen juthatnak a köznyelvben csak műanyag protézisként ismert akrilát műfogsorhoz. A fogorvosnak ki kell töltenie egy formanyomtatványt, majd a páciensnek ezt kell lehitelesíttetnie az Egészségügyi Biztosítónál, ha nem jogosult a felmentésre, akkor a Biztosítóban meghatározzák a hozzájárulás mértékét. Az akrilát protézis teljes ára 14 000 dinár. Az említett műfogsor ötévenként igényelhető, ezért is ösztökélek mindenkit, akinek szüksége van rá, használja ki a lehetőséget. Havonta tíz páciens igényel akrilát műfogsort – mondta el a fogorvos.

A leggyakoribb hozzájárulás egyébként a teljes protézis esetében 2795 dinár, a részleges esetében pedig 1760 dinár.

KEDVEZŐBB ÁRJEGYZÉK

Dr. Milena Stanković Abadžićtől, a Fogászati Szolgálat vezetőjétől megtudtuk, hogy a munkanélküliek, a kismamák, valamint az anyukák a gyermek egyéves koráig részesülhetnek ingyenes fogorvosi ellátásban.

– A díjmentes szolgáltatások közé tartoznak az első fogakra, azaz a szemfogakig a fehér tömések, a kisőrlőkre és a nagyőrlőkre pedig a szürke, amalgám tömések (a közhiedelemmel ellentétben nem károsak az egészségre), a gyökérkezelések, még akkor is, ha egy gyökérkezelés miatt a beteget a poliklinikán dolgozó fogszakorvoshoz kell utalni, de a foghúzások, fogkőmentesítési eljárás is ide tartozik. A hátsó fogak esztétikai tömése, és a fogszabályozók már nem tartoznak az ingyenes szolgáltatások közé – mondta dr. Abadžić.

A munkaviszonyban lévő polgároknak, valamint a nyugdíjasoknak az érvényben lévő árjegyzék alapján kell fizetniük a fogászati beavatkozásokért, szerencsére ezek az árak még mindig jóval kedvezőbbek a magánfogorvosi rendelők díjszabásainál. Az első fogakra a fehér tömés 1200 dinár, de ha valaki a hátsó fogakra is fehér tömést kér, az 1400 dinárba kerül, a foghúzás pedig 800 dinár. A fogászok a prevenció és a fogápolás jelentőségére helyezik a hangsúlyt, a féléves ellenőrző vizsgálat szükségességére, mert az idejében történő beavatkozás sokkal hatékonyabb, sokkal ritkábban kell komolyabb beavatkozást végezni. Az állami fogászati rendelőkben a fogorvoshoz időpontot kell kérni személyesen a rendelőben vagy telefonon.

A SZEBB FOGSORÉRT

A fogszabályzó lehet divatos is – Plakát a fogorvosi rendelőben (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Milena Stanković Abadžić elmondta, hogy a gyermek mobil fogszabályzókat a gyermek nyolc és kilencéves korától tizenkét-tizenhárom éves koráig kell használnia, ez teljesen ingyenes szolgáltatás, csak lehitelesített betegkönyvre van hozzá szükség.

– Három fogszabályzó szakorvosunk van, a múlt évben mintegy nyolcszáz mobil fogszabályzóra volt igény. Az általános iskolákban orvosi szűrővizsgálatok alakalmával a diákok kilencven százalékának fogszabályzóra van szüksége. A korábbi években talán azért nem volt ekkora igény a fogszabályzókra, mert nem szenteltünk erre elegendő figyelmet. A fogszabályzó viselésének szükségességére több ok is van, öröklődési hajlam, keskeny arc, nagy fogak és egyéb. Gyakran az állandó fogak kihúzására kerül sor, mert nincs elegendő hely az összes fognak. A mobil fogszabályozót napi 12–14 órát kell használni, főként éjszaka, valamint napi plusz négy órában odahaza, semmiképpen sem, amikor iskolában van vagy sportol a gyermek. Az állandó fogszabályzó elkészítésének alapfeltétele az állandó fogak megléte, ez a tizenhárom és tizenhét év közötti korra tehető. A fogszabályzó viselésére nincs korhatár, habár megemlíteném, hogy a felnőtteknél a korrekció sokkal lassúbb folyamat. A kezelés két évig tart, azzal, hogy öt-hat hónaponként kell járni ellenőrzésre. A fogszabályzót viselő egyéneknél a száj higiéniájának a karbantartására sokkal jobban kell ügyelni, mert a fogszabályzó lapocskái, drótjai, gumijai és egyéb részei miatt körülményesebb a fogtisztítás. A nem megfelelő fogtisztítás következményeiként a fogakon fehér foltok jelennek meg, ami károsítja a fogzománcot, ennek oka a savat termelő baktériumok jelenléte. A fogszabályzó ára 84 000 dinár, ami kilenc részletben törleszthető. Azok a szülők, akik nincsenek munkaviszonyban, hathavi részletfizetésre törleszthetnek. A mobil és a rögzített fogszabályzóknál is 6–8 hónapos a várakozás, ez alatt az idő alatt készítik el a mintát – mondta el a paradontológus.