2024. április 26., péntek

Nem találtak tömegsírt Kosovska Mitrovicában

Feltételezett tömegsír után kutattak az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában egy egykori dzsámi helyszínén csütörtökön, ám a vizsgálatot be is fejezték, mert nem találtak sem maradványokat, sem tömegsírra utaló jeleket a helyszínen - adta hírül a pristinai és a belgrádi sajtó.

A muzulmán vallási objektumot az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején rombolták le, és a gyanú szerint a környéken egy tömegsír is lehetett, ám a csütörtöki egész napos vizsgálat eredményeként a kutatók megállapították, hogy nem volt a helyszínen tömegsír.

Suzana Matejić, a szerb kormány eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó bizottságának a tagja újságíróknak azt mondta: minden kétséget kizáróan megállapították, hogy a helyszínen nem volt tömegsír, a kutatási területen nem találtak emberi maradványokat, így ott nem vizsgálódnak tovább.

A pristinai igazságügyi orvosszakértői intézet vezetője, Arsim Grdjaliju is megerősítette, hogy semmilyen nyomra nem bukkantak, ezért lezárták a kutatást. Mint mondta, az intézetnek kötelessége minden bejelentést megvizsgálni, így ezt a feltételezett tömegsírhelyszínt is át kellett kutatniuk.

Prenk Djetaj, az eltűnt személyekkel foglalkozó koszovói bizottság elnöke szerint a tömegsírok feltárására azért van szükség, hogy az információk birtokában megkezdődhessen végre a megbékélés a szerbek és a koszovói albánok között.