2024. április 26., péntek

Bérelhetők az állami földek

A mezőgazdasági minisztérium tegnap közzétette nyilvános felhívását az állami tulajdonban levő termőföldek 30 évre szóló bérbeadására. Azok a magán- vagy jogi személyek igényelhetik, akik a feldolgozóiparban tevékenykednek vagy a genetikai fejlesztéssel egybekötött jószágtenyésztéssel foglalkoznak.

Branislav Nedimović, az agrártárca vezetője szerint minden bejegyzett gazdaság, amely komolyabb beruházásra szánja el magát, jogi személyként is bejegyeztetheti magát, és kellő üzleti tervvel indulhat a megmérettetésen. A benyújtott bizniszterveket előre meghatározott, és egyértelműen megfogalmazott feltételek közepette bírálják el.

A helyi önkormányzatok illetékesei ellenőrző feladattal lesznek megbízva, és jogukban áll majd meghiúsítani mindazokat a projektumokat, amelyek olyan elképzeléseken alapulnak, melyeket a községek saját területükön nem kívánnak megvalósítani.

– A legfontosabb, hogy a mezőgazdasági termelésünkben többletértéket teremtsünk, és hogy felfejlesszük az élelmiszerfeldolgozó ipart. Ha ezt nem tennénk, a jövőben is csak a jó minőségű mezőgazdasági terményeket árusíthatnánk olcsó pénzért, amiből kevés haszon származik.

Szerbiának a jövőben a feldolgozóipart kell fejlesztenie, mert az utóbbi években a fontossági sorrendet illetően nem is a második vagy a harmadik, hanem valahol a huszadik helyen szerepel.

Azokra a kritikákra válaszolva, hogy a bérbeadás nem teljesen transzparens, Nedimović azt válaszolta, hogy a nyilvános felhívás 30 napig lesz közszemlén, és ez azt is bizonyítja, hogy a minisztérium mindent nyilvánosan végez.