2024. április 26., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Igazi Tiltott, avagy csíki ciuc-i

Túlhabosodott az (Igazi) Csíki Sör botrány Csíkországon, már diplomáciai körökben is vitáznak róla, sőt, megszólalt a magyar Miniszterelnökség is: „A Heineken (...) a román hatóságokkal együttműködésben ellehetetlenít egy magyar márkát. (...) A Heineken hozzáállását minősíti, hogy a Magyar Kormánnyal együttműködési megállapodást köt, majd Romániában méltatlan eljárást folytat egy magyar márka ellen” – írta a Miniszterelnökség, legalábbis a Pesti Srácok szerint.

A történet röviden: egy élelmes erdélyi magyar–holland közös vállalkozás Igazi Csíki Sör néven dobta piacra italát, egyértelműen utalva arra, hogy a Heineken konszern által – még csak nem is Csíkszeredában – főzött Ciuc Premiumra (ejtd: Csuk). A Lixid Project Kft. okosan használta ki a székely sörfogyasztók lokálpatriotizmusát, a magyar címke nyújtotta kereskedelmi vonzerőt. S a nagy Heineken pitiáner önérzetből besétált a kis sörfőzde csapdájába: felvette a márkaharcot a Lixiddel. A per számos ingyenes és hatásos sajtómegjelenést biztosított az Igazi Csíkinek és növelte a Heineken termékeit bojkottálók táborát. A Lixid Project Kft. igazát erősítette az is, hogy tavaly az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala kimondta: nem összetéveszthető a Csíki a Ciuc-kal. Az idén január végén a marosvásárhelyi Táblabíróság azonban úgy döntött, hogy a Csíki és a Ciuc ugyanazt jelenti, ezért a csíki sör szóvédjegyet nem használhatja a Lixid Project Kft. Ugyanaz a bíróság hozta meg ezt a döntést, amely szerint a Községháza vagy Városháza szó nem maradhat a székely városok polgármesteri hivatalain, akkor sem, ha azok jó száz évvel ezelőtt kerültek oda, mert a Városháza nem azt jelenti amit a Primaria. (Egyébként a román–magyar közigazgatási szótár szerint is azt jelenti.)

Nem volt nehéz tehát a Kft.-nek elfogadtatnia az Igazi Csíki kedvelőivel, hogy a döntés annak a hadjáratnak a része, amelyet a román igazságszolgáltatás folytat a magyar nyelv és szimbólumok ellen. (Éppen ezekben a napokban mondták ki, hogy a kitűzött székely zászló reklámhordozó.)

Az ellene hozott ítéletet is a maga javára fordította a Lixid. A Csíki Sörre ma már egyre többen székely jelképként tekintenek. A Heinekent pedig az elnyomó román hatalom kollaboránsának tartják, bizonyára még többen mondanak le majd a Ciucról.

A kis sörmanufaktúra ráadásul tovább ment és Igazi Tiltott Sörre változtatta – egyébként (sörkedvelőként mondom) egyáltalán nem rossz termékének a nevét. Ami pedig tiltott, nos, arra csak igazán vevő a székely!

A Lixid Project Kft. emberei pedig első alkalommal hasznosították a székely furfangot a marketingben. Máskor, máshol is igény lenne rá.