2024. április 26., péntek

Szervezett volt a Louvre elleni támadás

Fotó: MTI/EPA

Fotó: MTI/EPA

Támadása előtt múzeumi sétán vett részt a Louvre merénylője, aki február 3-án machetékkel felszerelkezve négy járőröző rendőrt akart leszúrni. A férfi azt állította, hogy nem az Iszlám Állam katonája, de egyetért a terrorcsoport ideológiájával.

Az egyiptomi származású Abdullah Reda al-Hamami január 26-án érkezett Párizsba, repülője Dubajból indult.  Három nappal később már a Louvre Múzeumánál volt – igaz, ekkor még csak ismerkedett az épülettel és a műalkotásokkal.

Nem titkolózott, saját nevén foglalta le a három órás múzeumi sétát. Még idegenvezetője is jól emlékezett rá: “Ő volt az egyik legbarátságosabb a csoportból” – nyilatkozta  a dolgozó a Le Parisiennek.

Tagadta, hogy az Iszlám Állam katonája lenne

Iszlamista kapcsolatai terén már nem bizonyult ennyire szószátyárnak. Kihallgatása alatt azt bizonygatta, hogy nem az Iszlám Állam utasítására támadott, nem része a terrorszervezetnek, bár egyetért az ideológiájukkal. A rendőrség szerint vallomása ellentétben áll a tényekkel, hiszen a támadás után állítólag több twitet is írt, melyekben a terrorcsoportot élteti.

Kihallgatása során azt is bevallotta, hogy a múzeum műalkotásait akarta megsemmisíteni, mivel a francia kultúrát képviselik.

A machetékkel felfegyverkezett férfi február 3-án, péntek reggel támadta meg a Louvre bejáratánál az épületben járőröző katonákat, egyiküket könnyebben megsebesítette, aki viszont öt lövést adott le rá. A késelő a támadás közben azt kiabálta: “Allahu akbar” (Allah a leghatalmasabb).